Категории: Любопитно

Ултра издръжлив мъх се оказа ключът към живота на Марс

Реклама

Кога ще сме готови да населим Марс? Учени откриха вид пустинен мъх в западната част на Китай, който може да постави началото на екоститема на Червената планета.

Учени са идентифицирали супер устойчив вид пустинен мъх в западния регион на Китай Синцзян, който може да помогне за поддържането на възможни колонии на Марс, показа проучване на Китайската академия на науките. Когато беше подложен на условия, които симулират околната среда на Марс, мъхът – Syntrichia Caninervis – беше установено, че може да издържи на екстремна сухота, ултра-ниски температури и радиация, каза академията в изследователска статия, публикувана в списанието Innovation.

Мъхът може да послужи като „основа за установяване и поддържане на екосистемата, като допринася за производството на кислород, улавянето на въглерод и плодородието на почвата“, каза изследователят в проучването, публикувано на 1 юли.

„Той може да помогне за задвижването на атмосферните, геоложките и екологичните процеси, необходими за други растения и животни, като същевременно улеснява създаването на нови обитаеми среди, благоприятни за дългосрочно човешко заселване“, добавя документът.

В изследването учените открили, че дори след като е загубил повече от 98% от съдържанието на клетъчна вода, мъхът е успял да възстанови фотосинтетичните и физиологични дейности в рамките на секунди след като е бил хидратиран.

Когато е непокътнато, растението може също така да понася ултра-ниски температури и да се регенерира, след като бъде съхранявано във фризер при минус 80 градуса по Целзий в продължение на пет години или в течен азот в продължение на един месец.

Мъхът се среща в Синдзян, Тибет, калифорнийска пустиня, Близкия изток и полярните региони.

Надпреварата за поставяне на по-голям отпечатък в космоса подтикна Китай и Съединените щати да стартират планове за проучване през последните години.

Китайските мисии включват изстрелване на близка до Земята астероидна сонда Tianwen-2 следващата година и Tianwen-3 около 2030 г., за да донесат проби от Марс. Китай миналия месец извади проби от обратната страна на Луната.

В Съединените щати НАСА формулира 20-годишен план за Марс, търсейки отговори дали червената планета е обитаема за хората.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Археолог за откритата втора статуя в Хераклея Синтика: Когато видяхме, че е по очи, си казахме с колегите – май няма да има глава

Припомняме, че в петък беше открита втора статуя в големия канал в Хераклея Синтика. Тя…

преди 14 секунди

Гимназия в София осъмна налепена със стикери, рекламиращи денонощната доставка на райски газ

В неделя Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ осъмна, облепена със стикери, които рекламират денонощната доставка…

преди 6 минути

България ще поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна

Стана ясно, че по време на предстоящото днес заседание на Съвета на Европейския съюз по…

преди 13 минути

Зеленски: Ако Русия спечели войната, САЩ ще загуби всичко

Украинският президент Володимир Зеленски отиде на посещение в САЩ. По време на визитата си там,…

преди 18 минути

Има бум на телефонните измами в област Добрич

Органите на реда отчитат бум на "ало" измамите през последната седмица в Добричко. За броени…

преди 26 минути

Важно за грипа и противогрипните ваксини в България

Стана ясно, че ваксините срещу грип вече са в аптеките у нас. Ваксинацията срещу грип…

преди 30 минути