Категории: Спонсорирани

Как да се храним правилно в жегите?

Реклама

Жегите са труден за понасяне период, който подлага тялото ни на голям стрес. За съжаление, не можем да направим нищо, за да ги избегнем, но има начин да ги преживеем по-леко. Този начин се нарича правилно хранене. Ако внимателно подбираме продуктите, с които се храним, и начина им на приготвяне, със сигурност ще се чувстваме по-добре.

Юли и август са идеалните месеци за отслабване за онези хора, които искат да се отърват от излишните килограми възможно най-неусетно. Това става по естествен начин, тъй като в жегите губим апетит. И все пак това е и времето, в което допускаме някои сериозни грешки в храненето, които ни пречат да се възползваме максимално от горещите дни и в резултат се оказва, че кантарът си остава на същите омразни цифри.

Грешки в храненето през лятото

Ето какво трябва да избягвате да правите през лятото, ако желаете да свалите килограми и да се чувствате по-добре в горещините:

  • Избягвайте да ядете късно вечер, когато времето се разхлажда. Късното хранене никога не е било полезно; не е полезно и в горещите дни, дори и когато заради жегите да не сте яли нищо през целия ден.

Ако случаят при вас е точно такъв и вечер изпитвате силен глад, можете да го удовлетворите с нещо, което няма да натовари храносмилателната система с часове – например диня, пъпеш или друг сочен плод. Те ще ви помогнат да наберете и допълнително количество течности, изгубени през деня.

  • Избягвайте консумацията на пържени храни, тъй като те са трудни за смилане и не носят достатъчно полза на организма в сезон, когато има изобилие от пресни продукти. Заместете пърженото с шопска салата или таратор и ще се почувствате по-енергизирани след хранене, вместо да ви се доспива лесно.
  • Не консумирайте алкохол, газирани напитки или бира. Алкохолът и бирата вървят в жегите, но скоро ще почувствате как коремът ви започва да нараства, а целта ви е точно обратното. Газираните напитки също не са добър избор, защото от една страна са нездравословни и натъпкани със захар и подсладители, а от друга – обезводняват тялото още повече.

Затова нищо не може да замести пиенето на вода. Ако по принцип ви е трудно да пиете вода, можете да си направите билков чай и да го пиете през деня без захар. Много билки допълнително засилват процеса на отслабване, така че ще имате двойна полза. Можете също да си направите домашна лимонада.

Как да се храним?

След като изброихме някои от грешките, нека дадем предложения за здравословно лятно меню, което можете да следвате, без да имаме претенцията, че изчерпваме всички варианти. Тук е важен принципът, който ще ви даде насоки как да си съставите собствено меню.

  • Закуска: Можете да започнете деня си със сезонен плод – било то череши, дини, пъпеши, ябълки, праскови, кайсии. Ако считате, че това не е достатъчно, можете да си сварите овесени ядки, грис или булгур за прекрасна пълнозърнеста закуска с много фибри.
  • Обяд: Можете да си направите салата от сезонни зеленчуци: домати, краставици, пипер и да се насладите на нова доза витамини. Към салатата можете да добавите печени картофи, печени тиквички или лятна запеканка с тиквички. Тиквичките определено са супер храна за летните жеги, затова можете да изберете някоя от многобройните рецепти за тиквички на фурна. Разбира се, можете да разнообразявате менюто си с риба и други здравословни храни, но все пак наблягайте върху зеленчуците.
  • Вечеря: За да бъде вечерята ви по-лека, можете да си направите таратор или просто да изпиете един солен айрян. В най-новата Кауфланд брошура за гр. Варна ще откриете големи намаления на млечни продукти, от които можете да се възползвате.

И може би най-важното: Главната пречка за отслабването обикновено се крие в емоционалното състояние на човека, заради което той прекалява с пържените, пресолените или сладките храни, алкохолните и газирани напитки. Ключът към отслабването в този случай се крие в самодисциплината и мотивацията. 

Помнете, че нищо не е невъзможно за този, който иска. А отказването от нездравословните храни ще ви помогне по-лесно да преживеете адските летни горещини.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Джокович благодари и каза „чао“ на България

Сръбският топ тенисист Новак Джокович благодари на Григор Димитров за гостоприемството в София и публикува…

преди 6 минути

Важно: На 20 септември токът ще прекъсне на всички тези места във Варна и областта

От 16.09.2024 г. до 20.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради неотложни…

преди 14 минути

Синоптик обяви кога идва циганското лято и кога по Черноморието става 30 градуса

По думите на синоптика Петър Янков още тази неделя и идния понеделник температурите по Черноморието…

преди 22 минути

Фон дер Лайен заминава за Киев: Със Зеленски ще обсъдят нуждите на Украйна преди настъпването на зимата

Председателят на Европейската комисия обяви, че ЕС е готов да предостави на Украйна още 160…

преди 32 минути

Ахмед Доган беше засечен да влиза в централата на ДПС в София

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се появи в централата на ДПС в София. Това…

преди 47 минути

Във Варна този уикенд ще има детски плувен фестивал

Над 300 състезатели ще се включват в детски плувен фестивал "Варна 2024", научи медия "Нова…

преди 50 минути