in

С какви цветове да се обличаме, за да намалим вероятността комарите да ни хапят?

Колаж: "Нова Варна"

Безспорно комарите са едни от най-досадните насекоми, които ни тормозят главно през лятото. Някои от нас се оплакват от сърбящите ухапвания доста по-често, тъй като досадните кръвопийци подбират мишените си. Но на каква база?

Комарите издирват плячката си чрез миризми, а едно от нещата, които търсят, е въглеродният диоксид. Въглеродният диоксид (CO2) действа като пътепоказател за насекомите.

Изглежда обаче, че количеството на CO2 има значение. По-големите хора естествено издишват по-големи количества въглероден диоксид и по тази причина експертите твърдят, че те податливи към ухапване.

На практика мъжете биват хапани повече от жените, бременните жени повече от небременните, а възрастните – повече от децата. Д-р Робърт Джоунс, експерт по контрол на заболяванията от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, заяви, че по-пълните хора също могат да бъдат обект на ухапване по тази причина, съобщава Дейли Мейл.

Изборът на облекло също може да ни превърне в мишена. Макар че мирисът е най-доброто сетиво на комарите, то не е единственото. Проучванията показват, че насекомите предпочитат някои цветове пред други.

Експерименти доказват, че те имат общо предпочитание към червено, оранжево, черно или светло синьо.

За разлика от тях зелените, тъмно сините или лилавите цветове не привличат вниманието на кръвопийците.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/