in

В България пускат уникален пъпеш на търг: Началната цена е 400 лв. (СНИМКИ)

Снимка: Pixabay

Предстои да се проведе уникален за България търг с явно наддаване. За това съобщи един от най-големите фермери у нас Красимир Кумчев. Той предлага пъпеш от японския сорт „Юбари“ /Yubaru King Melone/, отгледан в собствената му градина.

Това само по себе си е забележителен факт, защото се счита, че „кралските пъпеши“ виреят само и единствено в Япония. Там те са толкова ценни, че също се разиграват на търг, като в един от тях наддаването е стигнало над 46 000 евро за бройка. За заможните японци поднасянето на такъв десерт е символ за аристократизъм и висок социален статус, съобщава „Марица“.

За пъпеша, продаван на търг у нас с начална цена 400 лв.: Ето какво му е специалното

В България търгът за пъпеша започва на 4 август, в 9 часа сутринта. Той ще се проведе онлайн във фейсбук страницата на агробизнесмена. Началната цена на уникалния плод е 400 лева, а стъпката за наддаване е 50 лева, обяви Красимир Кумчев. Любопитна подробност е, че търгът има фиксирано начало, но не и край.

Кумчев донесъл семената миналата година при едно свое пътуване до Япония. Подарък са му от писателката Юлияна Антонова – Мурата. „В началото беше професионален гъдел дали ще се захванат, дали ще порасне плод, дали ще успея да го опазя. Защото в Япония „Юбари“ се гледат в много строги изкуствени условия в оранжерия.

Към днешна дата технологията е спазена и от засяването на семето са минали 100 дни. Пъпешът е 1.3 кг, с неповторим аромат и с много красива, релефна кора, която наподобява дантела. Японците казват, че колкото по-ясно изразена е кората, толкова по-вкусен и ценен е плодът“, споделя той.


По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/