in

Експерт: Няколко пъти вдигахме минималната работна заплата, за да станем по-богати, но не станахме

Колаж: "Нова Варна"

Значителни различия има в минималните работни заплати в Европа през 2024 година. Според данните на Евростат за юли 2024 година, България продължава да бъде страната с най-ниската минимална работна заплата в ЕС, докато Люксембург заема първото място с най-високото възнаграждение.

България е с минимална работна заплата от 477 евро, с което страната ни остава на последно място в ЕС. Все пак, това представлява увеличение от 78 евро спрямо юли 2023 година, което е положителен знак за растежа на икономиката.

Страната ни е с най-ниска МРЗ и на Балканите, дори сред страните, които не са в ЕС. Темата коментираха икономистът Преслав Райков и експертът по човешки ресурси Елица Панева в ефира на Нова Нюз.

„През последните три години постоянно вдигахме МРЗ с идеята, че ще станем много богати, но не станахме. Това е така, защото МРЗ е функция на икономиката и отразява състоянието на икономическите процесите и трудовите пазари. Сърбия, Северна Македония и Черна гора насочват активно икономическия си потенциал в правилната посока, докато ние го изпускаме. Нашият пазар на труда става все по-затегнат и демографски, и като структура“, каза Райков.

Панева посочи, че проблемът засяга и мотивацията на следващите поколения, които няма да искат да работят за минимална работна заплата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/