in

Нова идея на хоризонта: Ваучери за почивка

Кадър: Youtube/Ervinslens

Оказва се, че почти 1 милион българи нямат възможност да отидат на заслужен отдих през годината, понеже не разполагат с необходимите средства за едноседмична ваканция. Това стана ясно от проучване на Европейския синдикален институт. В тази връзка, ще последваме ли примера на Гърция?

Още от 2020 г. насам Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) нееднократно алармира за тази тенденция и предлага държавнически решения, каквито например предприе съседна Гърция. През тази година южната ни съседка раздаде ваучери за ваканция на 300 хиляди гърци и постоянно пребиваващи чужди граждани в страната, а програмата „Почивка за всеки“ бе на стойност 50 млн. евро.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага от няколко години като най-работещата в кризата мярка, да се разшири обхвата на ваучерите за храна и те да станат такива за храна и отделно за почивка, като тази сума да бъде заложена в държавния бюджет. Ако обхватът на ваучерите за храна се разшири като ваучери за храна и отделно за почивка, всеки българин ще избира за какво да харчи допълнителните необлагаеми средства към заплатата му, съобщава pariteni.bg.

В държавния бюджет е необходимо да се отделят и средства за финансиране на ваучери за здравна превенция. Не бива да забравяме, че българските летни и зимни курорти всъщност са основани като места за отдих и климатолечение заради лечебната сила на йодните пари, чистия планински въздух и минералните води.

По този начин едновременно ще се инвестира в здравето и работоспособността на нацията, а в същото време ще се подпомогне и туристическия сектор, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев. От подобни привилегии в САЩ се възползват държавните чиновници, за които допълнителните екстри са и основна причина да предпочетат тези постове пред често по-добре платените частни позиции, припомнят от БХРА.

Мярката работи за съседна Гърция, която е сред най-посещаваните туристически дестинации в света, но явно управниците й разбират, че вътрешният туризъм е основата на целият сектор, а самият туризъм е този сектор, който най-бързо може да повиши жизнения стандарт в страната, тъй като пряко и косвено носи значителни приходи в хазната.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/