in

Кога ще са следващите парламентарни избори: Ето възможните дати

Снимка: "Нова Варна"

Припомняме, че ИТН върна на президента папката с неизпълнения трети мандат за съставяне на правителство. Следователно стана ясно, че страната ни се отправя към поредни предсрочни парламентарни избори. Но на коя дата ще се проведат те?

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври.

Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство. Трите възможности са 13, 20, или 27 октомври, съобщава БНР.

Държавният глава издава указ за насрочване на изборите два месеца преди определената дата, като едновременно с това назначава служебно правителство.

С връщането на третия мандат за съставяне на редовно правителство като неизпълнен, се задейства следващата точка от член 99 на Kонституцията, която казва, че президентът след консултации с парламентарните групи по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. Служебният премиер се назначава измежду 10 от хората, които са на висши държавни позиции. Дотук е ясно, че председателят на парламента Рая Назарян отказа на Румен Радев да е служебен премиер във вчерашния ден.

Но също тогава Димитър Главчев, който е настоящ в качеството си на председател на Сметната палата, потвърди публично, че ако президентът му предложи да остане като министър-председател, ще се съгласи. Няма информация дали Радев вече е разговарял с Главчев по темата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/