in

Осуетен е потенциален втори атентат срещу Тръмп

Кадър: Youtube/FOX 9 Minneapolis-St. Paul

Пакистанец, свързан с Иран, е обвинен в предполагаем заговор за убийство на американски политици и служители. Твърди се, че именно Доналд Тръмп е бил една от мишените.

46-годишният Асиф Мърчант е обвинен в опит да наеме убиец в Ню Йорк, за да убие видни американски служители. Си Би Ее, новинарският партньор на Би Би Си, цитира източници, според които Доналд Тръмп е сред мишените.

Сигурността на кандидата за президент на Републиканската партия беше повишена през юни, след като властите научиха за ирански заговор за убийството му.

„Дирижиран от чужбина заговор за убийството на държавен служител или който и да е гражданин на САЩ е заплаха за нашата национална сигурност и ще бъде посрещнат с цялата мощ и ресурси на ФБР“, каза директорът на ФБР Кристофър Рей във вторник.

Г-н Мърчант беше арестуван през юли и е задържан в Ню Йорк.

Според обвинителния акт на Министерството на правосъдието г-н Мърчант е пристигнал в САЩ от Пакистан през април, след като е прекарал известно време в Иран.

След като пристигнал, той се свързал с човек, за когото смятал, че може да помогне в заговора за убийството. Този неназован контакт по-късно докладва за г-н Мърчант на полицията.

Твърди се, че г-н Мърчант е казал на контакта, че планира да напусне САЩ, преди целите да бъдат убити, и че ще поддържа връзка, използвайки кодови думи.

Заподозреният поискал от контакта да организира среща с кандидат-убийци, се казва в обвинителния акт. След това контактът го свързва през юни с агенти под прикритие на ФБР, представящи се за убийци.

Твърди се, че г-н Мърчант е казал на агентите, че трябва да откраднат документи от дома на мишена, да организират протести на политически митинги и да убият „политическо лице“.

Въпреки че в обвинителния акт не се споменава Тръмп по име, източници, цитирани от Си Би Ес, казаха, че бившият президент е бил една от планираните мишени.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/