in

Пожар в АЕЦ „Запорожие“: Украйна призова жителите да запазят спокойствие (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/Володимир Зеленський

Гъст черен дим се изви над АЕЦ „Запорожие“. Русия и Украйна взаимно се обвиниха за запалването на пожара на територията на окупираната от Русия атомна електроцентрала.

Украйна призова жителите да запазят спокойствие. Няма признаци на повишена радиация, предава Ройтерс.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че нейни експерти са видели гъст, тъмен дим, идващ от северната част на централата след множество експлозии.

Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че е причинила огън, който според него се вижда от град Никопол, който гледа към контролираната от Русия централа.

Русия твърди, че силите на Киев, че са причинили пожара, обстрелвайки близкия град Енергодар, който, подобно на централата, беше превзет от Русия скоро след нейното нахлуване през февруари 2022 г.

Руското ръководство на централата каза, че служителите на спешната помощ са овладели огъня и няма заплаха от по-нататъшно разпространение.

Основният пожар е бил изгасен.

Шестте реактора в централата, разположена близо до фронтовата линия на войната в Украйна, не работят, но съоръжението разчита на външно захранване, за да запази ядрения си материал охладен и да предотврати катастрофална авария.

В две отделни позиции Русия и Украйна твърдят, че охладителна кула на централата е била повредена. Според Москва тя не е била в експлоатация.

Международната агенция за атомна енергия посочва, че няма докладвани рискове за ядрената сигурност, предава бТВ.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/