in

Извънредно: Европейската прокуратура влезе в „Булгартрансгаз“

Кадър: бТВ

Стана ясно, че полицията в обезпечила достъпа на европрокуратурата до газовия оператор „Булгаргазтранс“ тази сутрин. Към момента от Брюксел отказват коментар във връзка с акцията.

Все още не е известно колко души участват в нея, предава бТВ. Според МВР достъпът е осигурен за разследване, свързано с турската газова компания „Боташ“.

Европейската комисия (ЕК) проверява „Боташ“ от няколко седмици във връзка с това дали със сделката с България са нарушени правата на Европейския съюз (ЕС) за конкуренцията.

Припомняме, че страната ни сключи сделка с “Боташ” чрез „Булгаргаз“ при служебното правителство на премиера Гълъб Донев през месец януари, 2023 година.

Тя е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Българската страна се опитва да промени условията по договора, който бе разглеждан от парламентарна комисия, но засега без успех.

През април парламентът реши договорът да бъде даден на прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/