in

Пожар в плевенския парк „Кайлъка“

Снимка: Facebook/ЗАБЕЛЯЗАНО В ПЛЕВЕН/Т. Христов

Стана ясно, че три екипа гасят пожар, възникнал в плевенския парк „Кайлъка“. По първоначална информация горят сухи треви

„В момента имаме пожар в местността „Плочата“ близо до изхода на Плевен в посока Ловеч. Има и горене в района на крепостта „Сторгозия“. Там са три екипа на пожарната и работят“, заяви прел БНТ комисар Станислав Атанасов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението.

Какво да правим, ако попаднем в горски пожар

Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо бързо да оцените обстановката – да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение, съветват от МВР.

При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци.

След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин трябва да подадете съобщение за забелязания от вас пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството на населеното място.

Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот.

Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя, и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства

Последствията от горските пожари са многостранни:

Екологични – Обезлесяване и ерозия на почвите. Промяна на водния отток, нарушаване на топлинния и воден баланс на екосистемите. Унищожаване на уникални находища на редки, защитени видове, ограничаване на биологичното разнообразие.Влошаване на санитарното състояние на горите. Намаляване поглъщателния капацитет на СО2.

Икономически – Похабяване на горски ресурси след дългогодишно инвестиране – загуба на дървесина. Извънредно отделяне на средства за ограничаване на вредните последствия. Намаляване продуктивността на земите и влошаване на растежните условия. Намаляване на приходите.

Социални – Влошаване на микроклимата и условията за стопанска дейност. Спад в туристическия бизнес. Ограничаване на възможностите за поминък и обедняване на населението. Обезлюдяване на районите.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.