in

Русия е подготвила флота си за ядрен удар по Европа? България също била мишена

Колаж: "Нова Варна"

Според секретни руски документи Кремъл е подготвил флота си за нанасяне на ракетни удари с ядрен заряд по цели в Европа, в случай на потенциален конфликт с НАТО.

Това разкрива в днешния си брой изданието Financial Times. Посочва се, че секретните документи са изготвени между 2008 и 2014 година.

Впечатление прави, че освен цели в Германия, Великобритания и Франция, специално внимание е обърнато на България, заедно с Румъния и Турция. На публикувана от изданието карта ясно се вижда, че България също е мишена за ядрени удари на Русия.

Картите на целите, разположени чак до западния бряг на Франция и Бароу-ин-Фърнес във Великобритания, са описани в презентация за офицери, която предхожда пълномащабното нахлуване в Украйна.

Документът отбелязва „високата маневреност“ на флота, която му позволява да извършва „внезапни и превантивни удари“ и „масивни ракетни удари… от различни посоки“. Добавя се, че ядрените оръжия „по правило“ са предназначени за използване „в комбинация с други средства за унищожение“, за да се постигнат целите на Русия.

Анализаторите, които са запознати с документите, смятат, че те са в съответствие с оценката на НАТО за заплахата от далекобойни ракетни удари от руския флот и скоростта, с която Русия вероятно би прибегнала до използване на ядрено оръжие.

Способността на Русия да нанася удари из цяла Европа означава, че обекти по целия континент биха били изложени на риск , в случай че нейната армия влезе в конфликт със силите на НАТО във фронтови държави като Балтийските страни и Полша, според анализатори и бивши служители.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/