in

Активисти се вдигнаха срещу проектозакон в Ирак, позволяващ на 9-годишни да се женят

Кадър: Youtube/Al Jazeera English

Проектозаконът стана причина за множество протести в цял Ирак. Някои от активистите определят проектозакона като „катастрофа за жените“.

Проектозакон в Ирак, който би позволил женитбата на момичета на деветгодишна възраст, провокира протести в цялата страна, като активисти за правата на жените заявиха, че това ще „легализира изнасилването на деца“, пише британският вестник „Гардиън“.

Шиитските религиозни групи, които доминират в политическата система в Ирак, настояват да подкопаят правата на жените в страната повече от десетилетие.

За разлика от съседна Саудитска Арабия, Ирак няма система за мъжко попечителство, изискваща от жените да имат разрешение от съпруг, баща или мъж-настойник, за да направят решаващи житейски избори като брак.

Въпреки това ново предложение, което мина на първо четене в иракския парламент тази седмица, ще даде на религиозните власти правомощието да решават семейни въпроси, включително брак, развод и грижа за деца.

„Това е катастрофа за жените“, каза Рая Фаик, която е координатор на коалиция от групи, които се противопоставят на промяната в закона. Групата включва и някои иракски депутати.

„Съпругът ми и семейството ми са против детските бракове. Но представете си, ако дъщеря ми се омъжи и съпругът на дъщеря ми иска да омъжи внучката ми като дете. Новият закон би му позволил това. Няма да ми бъде позволено да възразя. Този закон легализира изнасилването на деца“, посочи тя.

Въпреки че Ирак е забранил брака под 18-годишна възраст от 50-те години на миналия век, проучване на агенцията на ООН за децата Unicef ​​установи, че 28% от момичетата в Ирак са се омъжили, преди да навършат 18 години.

„Имам една дъщеря, не искам тя да бъде принуждавана като мен да се омъжи като дете“, казва Азхар Джасим, която трябвало да напусне училище, за да се ожени на 16-годишна възраст.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/