in

Инвалидизиращ вирус, произхождащ от ленивци и предаван от мушици, плъзна из Европа

Снимка: Pixabay

През последните летни месеци са регистрирани 19 случая в Европа. Посочва се, че вирусът може да се разпространява чрез ухапвания от насекоми. Симптомите включват главоболие, гадене, повръщане, мускулни и ставни болки и др.

За първи път в Европа се съобщава за инвалидизиращ вирус, произхождащ от ленивци и предаван чрез ухапване от мушици, потвърдиха официални лица.

През летните месеци юни и юли в Европа са регистрирани 19 случая на вируса Oropouche, както съобщава Европейският център за контрол на заболяванията. В Испания са регистрирани 12 случая, в Италия – пет, а в Германия – два, съобщава Manchester Evening News.

Вирусът се разпространява предимно чрез ухапвания от насекоми, включително комари, и произхожда от бледогърли ленивци, нечовекоподобни примати и птици.

Понастоящем няма налична ваксина за вируса, който принадлежи към същото семейство болести като вируса Зика и треската денга, предава NDTV.

Д-р Дани Алтман, професор по имунология в Imperial College London, каза пред The ​​Telegraph: „Определено трябва да се тревожим. Нещата се променят и може да станат неудържими.“

По-рано са докладвани огнища на вируса в няколко страни в Южна и Централна Америка, както и в Карибите. През 2024 г. бяха регистрирани специфични огнища в Бразилия, Боливия, Колумбия, Перу, а наскоро и в Куба.

От случаите, регистрирани в Европа, 18 включват скорошно пътуване до Куба, докато един случай в Италия включва пътуване до Бразилия.

„Вирусът на ленивеца“, се разпространява бързо в Европа. Oropouche може да причини симптоми като главоболие, гадене, повръщане и мускулни и ставни болки, като понякога се появяват по-тежки симптоми. Тези симптоми обикновено изчезват след четири дни. Според ECDC фаталните резултати са изключително редки, докато възстановяването е често срещано.

Въпреки това The Lancet съобщи на 25 юли, че два смъртни случая, причинени от Oropouche, са регистрирани за първи път в Бразилия, включващи две млади жени без основни здравословни проблеми.

Между януари и средата на юли са съобщени повече от 8000 случая в Бразилия, Боливия, Перу, Колумбия и Куба.

ECDC оценява риска от инфекция за граждани на ЕС, пътуващи до или пребиваващи в епидемични райони, като умерен поради големия брой случаи, докладвани в Северна и Южна Америка.

Европейският орган посъветва пътуващите до засегнатите региони да използват лични предпазни мерки, за да намалят риска от ухапвания от насекоми, както по време на дейности на открито, така и вътре в домовете. Това включва използването на репеленти срещу насекоми и носенето на ризи с дълги ръкави и дълги панталони.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/