in

Коя е напитката, която забавя стареенето?

Снимка: Pixabay

Факт е, че чаят е една от най-здравословните напитки. Слави се с много полезни свойства за тялото. В умерени количества може дори да забави процеса на стареене, посочват експерти.

Тази напитка е много полезна за микробиома и нормализирането на чревните микроби и има положителен ефект върху състоянието на кожата. Чаят предпазва и от ултравиолетовото лъчение, което забавя процеса на стареене.

В допълнение, чаят предотвратява образуването на процеси на гликиране, тоест поддържа колагеновия еластин в правилно състояние и намалява появата на бръчки и старчески петна. Освен това напитката има противовъзпалителен ефект. Дори при зачервяване на кожата и обрив, чаят също оказва значително влияние и неутрализира всички тези механизми, съобщава сайтът Актуално.

Въпреки това, ако редовно пиете силен чай, рискът от подагра и камъни в бъбреците се увеличава поради съдържанието на таурин (пурин). Не се препоръчва и при глаукома и хипертония.

Освен това прекомерната консумация на чай, съдържащ кофеин, може да наруши цикъла на съня.

Норма чай на ден

Чаша черен чай от 200 ml може да съдържа до 60 mg кофеин, а зеленият чай може да съдържа до 50 mg.

Човек може да консумира приблизително 400 mg кофеин на ден, а доза от около 10 гр се счита за фатална за възрастен. Ако пиете много черен и дори некачествен чай, състоянието на зъбите ви може да се влоши. Всички билкови чайове съдържат полифеноли, които са специални химикали, които пречат на усвояването на желязото. По този начин прекомерната консумация на билков чай ​​може да доведе до дефицит на желязо, пояснява още експертът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/