in

Сезиран е Административният съд дали строежът на градска библиотека е законен

Снимка: Фондация Гея

Варна (13 август 2024) В Националния пресклуб на БТА – Варна, председателят на фондация „Гея“ Николай Танчев (вдясно) и Венцислав Стойков (вляво) коментират защо организацията е внесла жалба срещу Община Варна за незаконно строителство на Регионална библиотека в града.
От фондацията заявиха:

Опазването на градската околна среда, местните паркове и междужилищни пространства е мисия на фондация Гея, затова гражданите се обединихме да съхраним градинката до Община Варна и днес имаме правен и обществен интерес да се борим за това.

Сезираме Административен съд Варна за незаконно издадено разрешение за строеж № 29/18.04.2018 г. на регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и подземен паркинг там.

Съгласно буквата и духа на Закона това разрешение за строеж следва да бъде взето след оценка за въздействие върху околната среда като отчита незаменимата, ценна и уникална растителност там. Подобна оценка не е направена. На терена има над 40 ценни, дългогодишни дървета и още много стойностни храсти, включително видове подарявани на Община Варна и гражданите от високопоставени чуждестранни гости на България. Мястото днес се ползва от гражданите на града за релаксация, игра, отдих и е съвсем неподходящо за въпросното високо строителство на 7 етажната сграда с подземен паркинг.
Днес въпросното разрешение за строеж е изгубило своето действие, защото за строителството на сградата не е открита строителна площадка.

Разрешението за строеж вече е невалидно. В рамките на три години след издаването му не е открита строителна линия и няма строителна площадка. Днес там има парк и няма строителство, а ние се борим тази градинка да се съхрани и да защитим малкото зеленина останала в центъра на Варна.
Организирането на конкурс за избор на строител на библиотеката не се изпълни в съответните срокове и днес няма изпълнител на обекта.
Междувременно в местните медии се появиха визуализации как тази библиотека ще се случи и общественото мнение се възбужда от социално-културния смисъл на една модерна градска библиотека.

Напомняме, че строежът на тази сграда не е законосъобразен и възможен, а цялата днешна рекламна кампанийност за поява на въпросната сграда е фейсбук ПР фойерверк. Всичко това е в резултат на едни междуособици в местната власт, която за жалост е неспособна законосъобразно и целесъобразно да реши въпроса с обособяването на градска библиотека.

Фондация Гея апелира за това Община Варна да разполага с модерна, съвременна и функционална градска библиотека на съответното за нея място, без то да е в ущърб на градската зелена система, автентичните варненски градини, междужилищни пространства с ценни, дългогодишни дървета.

Освен това при строителното устройство и архитектурното планиране трябва да се спазват принципите за симетрия, мащаб, ансамбъл и да се предвидят условията за слънцесвет, шумови, прахови замърсявания, автомобилен трафик и човекопоток.

На Варна и трябва библиотека на съответното за това съобразено място и забележете: фондация Гея е отправила редица предложения за подходящи за целта места, приспособими предложения, входирани в деловодството на Община Варна.

Касае се за централно-разположени големи парцели от по няколко декара, подходящи за строеж на градска библиотека и паркинг.

На нашите уместни, резонни, актуални предложения местната управа не си направи дори труда да отговори досега и в срок съгласно Закона.

Днес общественото внимание от всичките административни нарушения по случая и видимата общинска несъстоятелност се прикриват с напълно натрапчиво, неуместно и незначимо рекламно съдържание.

Видимо ситуацията с цялата тази административна несъстоятелност е свързана предимно с действията на кметската управа.

Подобна измамност и недействителност е причина за загуба на обществено доверие в общинските действия за развитието на Варна. Напомняме, че местните избори бяха спечелени с обещания за борба с градското презастрояване и за опазване на варненските дървета. Така дадения обет и очакваните добродетели залиняват, и угасват в кметска немарливост, управленска неспособност и общ безпорядък.

За жалост днес приятните илюстрации и красиви рекламни публикации на кметската управа заменят борбата с лошите практики, а Варна става все по-презастроена, неугледна, с натоварен трафик и неподдържана околна среда.

Борбата срещу замърсяванията, за адекватни комунални услуги и благоустройство е сведено само до партийни междуособици, личностни нападки и пропаганден кич.

Голямо предизвикателство за местното управление, общинското благосъстояние и развитието на града е особеността, че Варна, според индикаторите досега и след изборите от миналата година не се сдоби с независим, неутрален, отговорен към обществените интереси кмет.
Абсурдно е от всяка обществена, разумна и цивилизационна гледна точка градът при всичките си местни възможности, туристически характер, щедър бюджет, европейски директиви, национални цели да е така порутен, мръсен, неугледен и постоянно още и повече презастрояван.

Проблем на Варна днес е, че благонадеждният и отговорен кмет на града все още реално не се е появил, а досега присъства само във виртуалното пространство. Сега трябват действия, стига с обещанията.

Време е да се роди кмет на Морската столица заради всичките досегашни мъки, заради общите условия и нужди, заради публичния интерес, защото Варна заслужава устойчиво развитие.

Полезната равносметка днес е, че гражданите на Варна следят с отговорност, внимание и наблюдателност как се случва местното управление. Хората не са безразлични към общинското управление и не ще допуснат публичните ценности, градските паркове, открити пространства с ценни дървета да бъдат изземани, заграбвани, унищожавани, застроявани.

Обявяваме бойкот на тази дългогодишна, институционализирана наглост и заявяваме, че ние гражданите ще се противопоставим и на тази нова строителна върхушка, представена днес в кметската управа, натрапваща несъвместима с околната среда урбанизация и водеща града до комунална беда.

Варна може да има хармонично, разумно, съобразено с общите нужди устройство.

Варна може да има модерна, функционална библиотека на съответното за нея място според принципите на градското устройство, планираната целесъобразност и разума на закона.

Единственият съпротивителен механизъм срещу диктатурата и авторитарността е гражданското общество. Има много като нас. Ние гражданите имаме право на Варна.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/