in

Топ 10 морски обитатели в Черно море, които трябва да избягвате

Колаж: "Нова Варна"

Курортите по бреговете на Черно море са сред предпочитаните дестинации за лятна ваканция, но трябва да се отбележи и това, че то е дом на някои доста опасни създания, които е по-добре да избягваме. В тази статия са изброени топ 10 на най-опасните морски обитатели в Черно море, които могат да провалят почивката ни. Ето кои са те:

1. Медуза

В Черно море живеят два вида отровни медузи – Cornerot и Aurelia. Cornerot има силна отрова, която причинява сериозни изгаряния и болка. Ако отровата попадне в очите, може да възникне тежко възпаление. Аурелията е по-малко токсична, но все пак може да доведе до значителни проблеми при ухапване, съобщава сайтът Актуално.

2. Риба меч

Рибата меч не е типичен обитател на Черно море, но понякога идва тук от Средиземно море. Тази риба не е агресивна към хората, но нейната огромна муцуна с форма на меч може да причини фатални наранявания при случаен сблъсък.

3. Морска котка

Морската котка е известна още като скат. Този морски обитател представлява сериозна заплаха заради отровната си опашка. Ако стъпите върху морска котка, можете да получите дълбока инжекция, която ще причини силен дискомфорт и възпаление. Опашката на това морско създание е толкова остра, че може да пробие дори обувки.

4. Черноморска скорпена

Черноморска скорпена или рибата скорпион е известен със своите токсични шипове. Инжекциите от тези шипове могат да причинят язви, дълго зарастващи рани и силна болка. Често след инжектирането жертвите развиват треска и подуване на крайниците.

5. Морски дракон

Тази риба има отровни шипове на гръбната си перка и хрилните капачки. Убождането от тези шипове може да причини парализа и дори смърт. Морските дракони се заравят в пясъка и могат да дебнат плячката си, оставайки практически невидими за плувците.

6. Някои видове водорасли

Някои видове водорасли, живеещи в Черно море, също могат да бъдат опасни за хората. Например членовете на рода Dinoflagellate произвеждат токсини, които причиняват кожни раздразнения и алергични реакции. Контактът с такива водорасли може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

7. Морска лилия

Тези красиви създания могат да бъдат доста опасни. Техните отровни пипала причиняват силна болка и дразнене на кожата. Докосването на морска лилия може да причини дълготрайна болка.

8. Морски таралежи

В Черно море живеят и морски таралежи с отровни шипове. Техните убождания причиняват силна болка, възпаление и дори могат да доведат до инфекции. Морските таралежи често се крият сред камъни и водорасли, което ги прави трудно забележими заради такъв камуфлаж.

9. Морски змии

Въпреки че морските змии рядко се срещат в Черно море, те могат да представляват сериозна заплаха. Тяхната отрова е няколко пъти по-силна от тази на сухоземните животни и може да причини парализа и смърт. За щастие, морските змии обикновено избягват контакт с хората.

10. Катранска акула

Катранската акула или черноморската бодлива акула е малък, но доста опасен хищник. Основната му заплаха за хората са отровните бодли по гърба и страните му. Докосването им причинява силно възпаление, подуване и болка. Въпреки че катраните не нападат хора, случайният контакт с тях може да доведе до неприятни последици.

Черно море е не само дом на красиви плажове и чиста вода, но и дом на много опасни създания. Когато пътувате до тези райони, винаги трябва да сте внимателни и да помните възможните заплахи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/