in

Трагичен инцидент: 25-годишен мъж загина при трудова злополука на строителна площадка

Снимка: Pixabay

В Севлиево загина млад мъж. Докато е извършвал строително-монтажни дейности, 25-годишният работник е претърпял трудова злополука. 

Окръжната прокуратура в Габрово започна разследване на трудова злополука, при която е загинал мъж на 25 години. Инцидентът се е случил на строителна площадка на търговско дружество в Севлиево на 10 август сутринта. Загиналият е извършвал строително-монтажни дейности. Той е от с. Ореш, община Свищов, информира NOVA.

Предстои извършването на експертиза по безопасност и охрана на труда с цел изясняване на причините за инцидента.

Важно е да направим всичко по силите си, за да осигурим своята безопасност. Най-малкото, което трябва да съобразим са опасно високите температури при работа на открито.

Припомняме, че за да се опази животът и здравето на хората, от Инспекцията по труда са издали предписания. Сред най-уязвимите в топлото време са строители, озеленители и земеделци, които прекарват по-голямата част от работния си ден на открито.

В Русенско само за тази година са получени 51 сигнала за неспазване на нормалните условия на труд. 13 обекта са спрени, издадени са 4 акта. При обявен оранжев или червен код за високи температури работодателят е длъжен да преустанови работа на открито, заяви директорът на Инспекцията по труда в Русе Ирена Николаева. Санкциите, определени от Кодекса на труда, за неспазване на безопасни условия на труд, са глоба между 1500 и 15 000 лв.

Опасните горещини: Как да се предпазим според Инспекцията по труда

Публикувано от Александра Камбурова