in

Извънредно предупреждение от СЗО

Кадър: Facebook

Световната здравна организация обяви (СЗО), че епидемията от маймунската шарка в Африка вече е извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб. Организацията алармира за влошаването на ситуацията.

Това се случва за втори път в рамките само на две години. В Демократична Република Конго е установено силно обезпокоително огнище на заболяването, което се разпространи и в съседни държави, предава БГНЕС.

„Днес комитетът за извънредни ситуации се събра и ме уведоми, че според него ситуацията представлява извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международна важност“, заяви на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Маймунската шарка е вирусно заболяване, което причинява обрив с мехури. Разпространява се чрез физически контакт със заразени хора или животни, но и чрез контакт със заразени материали. Въпреки че повечето пациенти се възстановяват напълно, заболяването може да бъде опасно за деца, бременни жени и хора със слаба имунна система.

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което причинява симптоми на остра вирусна инфекция (треска, главоболие, мускулни болки) и обрив, който наподобява пъпки или мехури.

През 2022 г. за пръв път в ЕС и по света са докладвани голям брой случаи в държави, в които заболяването не е било разпространено. По време на епидемията през 2022 г. в ЕС/ЕИП са съобщени над 20 000 случая. Тези случаи не са свързани с пътувания до места, където в миналото е било известно, че циркулира вирусът на маймунската шарка.

Симптомите включват лезии, които може трудно да се разграничават от другите поксвирусни инфекции и до известна степен — от варицелата.

Хората с маймунска шарка често имат комбинация от следните симптоми:

  • повишена температура,
  • главоболие,
  • втрисане,
  • изтощение,
  • подуване на лимфните възли,
  • болки в гърба и болки в мускулите,
  • лезии на лигавиците и кожен обрив.

Обривът може да се появи преди или след другите симптоми и обикновено е разположен по лицето, ръцете, краката, около гениталиите или ануса.

Кожните лезии често се появяват първо като петна, които се превръщат в пълни с течност мехури, след което се образуват корички и струпеи, преди кожата да заздравее напълно.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/