in

Важно за варненци: Чиста ли е питейната вода в област Варна?

Снимка: "Нова Варна"

От Областна администрация – Варна съобщават за медия „Нова Варна“, че питейната вода в област Варна е безопасна и чиста за жителите. Няма установени заболявания, предавани по воден път, става ясно след проверка на РЗИ.

От 1-ви до 15-ти август, Регионалната здравна инспекция /РЗИ – Варна/ е изследвала 13 проби за микробиологични показатели при консуматорите на вода от централно водоснабдени 13 на брой населени места в областта. Резултатите са отлични и не показват отклонения от изискванията на Наредба №9, която определя стандартите за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

В цялата област Варна има 11 населени места с въведено режимно водоснабдяване. Това са селата Зорница, Любен Каравелово, Доброглед, Долище, Слънчево, Припек, Бенковски, Садово, Аврен, Крумово и с.Новаково.

РЗИ е изследвала и 18 проби за физикохимични показатели на водата, отново от консуматорите от централно водоснабдени населени места. Резултатите показват, че единствено водата в с. Зорница е отчела нитрати 55 мг/л, при норма – 50 мг/л.

Не са установени заболявания, предавани по воден път.

Здравната инспекция предупреждава, че питейната вода със съдържание на нитрати над максималната стойност по наредба №9 не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна за бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. На сайта на РЗИ-Варна, в раздел „Здравна информация” е поставена информация за въздействието на нитратите върху здравето на хората.

Кметовете на общини следва да уведомяват своевременно РЗИ-Варна за въведените със заповед временни режими на водоснабдяване в населените места.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.