in

За маймунската шарка: Производител търси одобрение от ЕС за ваксина за деца

Колаж: "Нова Варна"

Датският производител на лекарства Bavarian Nordic обяви, че търси одобрението на Европейския съюз (ЕС) да използва своята ваксина срещу маймунска шарка при деца на възраст между 12 и 17 години.

Производителят на единствената ваксина срещу Маймунска шарка, се стреми да разшири лиценза за ваксина в Европа, за да включи юноши на възраст от 12 до 17 години, тъй като по-смъртоносната версия на вируса, се разпространява до голяма степен чрез малки деца в Африка, предава Политико.

Ваксината вече има спешен лиценз за защита на подрастващите в САЩ.

Припомняме, че в сряда Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредна ситуация в световен мащаб, тъй като вирусът бързо се разпространи в Демократична република Конго (ДРК) и съседните страни.

Първият случай в Европа беше докладван в Швеция в четвъртък (15 август), което накара няколко държави да издадат спешни процедури на здравните работници как да открият и ограничат разпространението на вируса. Китай вече предприема мерки за наблюдение и санитарни мерки за пристигащите от засегнатите страни, предаде Ройтерс.

Този по-смъртоносен щам е известен като Clade 1b и изглежда, че засяга непропорционално децата. През юни СЗО съобщи, че 39 процента от случаите и 62 процента от смъртните случаи са при деца под 5 години.

Bavarian Nordic също каза в петък, че проучване на ваксината при деца на възраст от 2 до 12 години ще се проведе в ДРК и Уганда по-късно тази година.

Африканската агенция по болестите е поискала 10 милиона дози ваксини. Към днешна дата ЕС е предложил 215 000 от 2 милиона дози, закупени по време на последното огнище, обявено през 2022 г.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/