in

Морето на север от Варна „завря“ от сафрид

снимка:Фейсбук

Рибарите от Каварна са доволни от улова на сафрид тези дни. Това научаваме от социалната мрежа Фейсбук. На пазара в морския град вкусната риба може да се намери на цена от 8 лева.

Сафридът се среща във водите от островите Кабо Верде до Гибралтарския проток, включително и в Средиземно и Черно море и на север по протежение на Атлантическия океан и Северно море. Сафридът е най-труден за улов по време на размножителния период, тъй като тогава рибките са разпръснати или са в малки групи.

По-големите риби сафрид мигрират, като пътуват на север през лятото и могат да достигнат чак до норвежкото крайбрежие на Северно море през септември. На север сафридът зимува по ръба на континенталния шелф от Ирландия към Бискайския залив, Северно море и Ламанша.

Предлагаме ви и вкусна и лесна рецепта за приготвяне на сафрид.

риба – 700 г сафрид, изчистен
лимони – 4 с.л. прясно изцеден лимонов сок
черен пипер – 1 ч.л.
сол – на вкус, около 1 с.л.
девисил – 1 с.л. сух
брашно – 100 г
грис – 100 г царевичен
* мерки и количества
ПЪРЖЕНА РИБА
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте и почистете сафрида, подсушете ги и го сложете в тава.

Полейте го с лимоновия сок, черния пипер, девесила или друга зелена подправка, която ви харесва и ви се струва подходяща.

Посолете и объркайте добре. Покрийте тавата и оставете за час в хладилника.

Смесете брашното и царевичния грис. Загрейте мазнина в тиган, оваляйте сафрида и го изпържете до златисто.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/