in

Отказът на президента: Политическите коментари относно отказания кабинет

Кадър: Facebook/Информационна агенция PIK.bg

Политическите лица в България коментираха случая в Президентството от по-рано днес. Горица Кожарева представи пред държавния глава избрания от нея състав на ново служебно правителство. Президентът Радев заяви, че няма да подпише указа поради отказа на Кожарева да замени Калин Стоянов като вътрешен министър. 

В състава на кабинета отново присъстваше Калин Стоянов като Министър на вътрешните работи.

Обратът настъпи когато Радев отказа да подпише указа за назначаване на новия кабинет и поиска смяната на Калин Стоянов.

„Разделението на властите в действие. Топката се връща в Народното събрание“, написа Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ в социалните мрежи. „България все още е парламентарна република, а промените в Конституцията сработват – един човек не може сам да си избира правителство“, казва още тя.

Според лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов е напълно естествено и логично да се стигне до тази ситуация, предаде bTV.

„ППДБ в коалиция с ГЕРБ и ДПС отнеха възможността Президентът да съставя служебен кабинет и съставиха списък от евентуални служебни министът-председатели, всички с ярка политическа окраска, от които да се избира. Това е така наречената „домова книга“. Всъщност, с тези промени ППДБ, ГЕРБ и ДПС се опитаха да овладеят бъдещите служебни правителства“, написа той.

Трифонов допълва още, че Конституционният съд се е държал като партиен орган и е блокирал отмяната на поправките в Конституцията.

Той определи случващото се като конституционна криза, за която са отговорни Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Публикувано от Александра Камбурова