in

Родена на 19 август: Модната икона Коко Шанел. Любими цитати

Колаж: "Нова Варна"

Коко Шанел – жената, която промени модата завинаги.

На 19 август 1883 година, във френския град Сомюр, се ражда момиче, което по-късно ще преобърне света на модата и ще остави незаличима следа в историята. Това е Габриел Боньор Шанел, известна на целия свят като Коко Шанел. Тя не само създава емблематични модни линии, но и революционизира начина, по който жените се обличат и възприемат своята роля в обществото.

Подбрахме няколко любими цитата на Коко Шанел:

  1. Жена без парфюм, е жена без бъдеще.
  2. Най-хубавите неща в живота са безплатни. А вторите най-хубави са много скъпи.
  3. Ако си роден без криле, не им пречи да израснат.
  4. Преди да излезеш от вкъщи, погледни се в огледалото и махни един от аксесоарите.“
  5. Как ще изглеждаме на 20 ни е дадено от природата, но как ще изглеждаме на 50 зависи от самите нас.“

Родена в бедност и изправена пред многобройни трудности, младата Габриел изгражда пътя си към върха със забележителна решителност и визия. След ранната смърт на майка си и изоставянето от баща си, тя прекарва голяма част от детството си в сиропиталище, където се научава да шие – умение, което ще стане основата на бъдещата ѝ кариера. Въпреки скромния си произход, Шанел отказва да се примири с очакванията и ограниченията, наложени от обществото.

През 1910 година Коко Шанел отваря своя първи бутик в Париж, където започва да създава шапки. Въпреки скептицизма на мнозина, нейният талант бързо привлича вниманието на влиятелни клиенти. В следващите години, Шанел разширява дейността си и започва да проектира облекла, които ще предефинират женската мода. Със своите минималистични, но елегантни дизайни, тя освобождава жените от стегнатите корсети и тежки поли, въвеждайки по-комфортни и функционални облекла.

Снимка: Pixabay

Сред най-известните творения на Шанел е малката черна рокля, която се превръща в синоним на класическа елегантност и се носи и до днес. Тя също така популяризира късата подстрижка, която се превръща в символ на независимата и модерна жена. Нейната модна къща остава един от най-известните и успешни брандове в света, дори десетилетия след смъртта ѝ.

На 19 август, ние не само отбелязваме рождения ден на Коко Шанел, но и почитаме духа на жената, която е променила света завинаги. Нейното наследство продължава да вдъхновява и днес, напомняйки ни за силата на иновациите, смелостта и вярата в собствената визия. Коко Шанел ще остане завинаги символ на елегантност и независимост – икона, която ще живее в сърцата на модните ентусиасти по целия свят.

Публикувано от Зоя Георгиева