in

Свързана ли е българската мафия с престрелката на Халкидики?

Колаж: "Нова Варна"

Дело на българската мафия? Журналистът Кирил Борисов коментира престрелката с участието на българи в нощно заведение на гръцкия полуостров Халкидики. Ето кои са задържаните лица по случая. 

„След като бетонираха и мутризираха българското Черноморие, героите вече превземат нови територии”. Така журналистът Кирил Борисов коментира пред NOVA стрелбата и мелето, станали в заведение между две групи на гръцкия полуостров Халкидики.

След объркана поръчка, български туристи повикали готвача и започнал конфликт. Намесили се собствениците на ресторанта. По думите на Борисов те имат понтийски произход, който назад в годините се свърза с български корени.

„Един от задържаните е Кирил Киров с прякор Кирчо Руския. Момче от „Люлин”, което още през 2009 г. се издига в йерархията. Тогава го обвиниха, че е член на т. нар. „банда на чуковете”. Тя първо беше ръководена от Таки, след това му свалиха обвиненията и той отпадна. Руския беше на средно ниво, близо до босовете, в най-голямата група за наркотици”, допълни журналистът. По думите му Киров бил освободен от ареста и заминал за о-в Бали, където бил хванат да източва банкомати и го осъдили. Върнали го в България. Мъжът сключил споразумение с прокуратурата за участието си в първата наркобанда. Осъден бил на 2 г. условно. „След това Кирчо Руския се появи в новата наркобанда на Радо Ланеца и Весо Паяка. Разбиха я и хванаха 7-8 души от ниските нива”, обяснява Кирил Борисов.

„Друг от задържаните е Любомир Кръстев от „Люлин”. Той е свързван не с наркотици, а с обири на инкасо автомобили и грабежи“, подчерта журналистът.

Мъж, известен като Иво Белгиеца, е собственик на заведението в Ханиоти. Той е бил пребит по време на свадата.

Междувременно разследването на кървавата свада продължава. По информация от гръцки медии четирима от първоначално задържаните 8 души вече са освободени. Сред тях е и съсобственикът на бара. Част от задържаните вече са получили обвинения за нарушаване на закона за оръжията, за сбиване и за нанасяне на телесни повреди. В българската група полицията е открила лютив спрей и ножове. Предполага се, че изстрелите са от две оръжия. До скандала се стигнало заради забавена поръчка, но медиите в Гърция допускат, че това е било само претекст.

Публикувано от Александра Камбурова