in

Евгений Станимиров, гост в „Активни варненци“: Изкуството формира усещането за естетика и за красота, което има връзка с отношението ни към градската среда и екологията.

Снимка: "Нова Варна"

В последното издание на „Активни варненци“ водещият Николай Танчев разговаря с общинския съветник Евгений Станимиров – артист, солист в Държавна опера Варна, с активна международна кариера и граждански активист, ангажиран с каузи срещу корупцията, за опазване на околната среда и социалната справедливост. В интервюто бяха обсъдени въпроси, свързани с опазването и възстановяването на градската околна среда, личната отговорност на гражданите и ролята на изкуствата в този процес.

ВИДЕО:

Споделяме с вас част от разговора между г-н Танчев и г-н Станимиров:

Здравейте, г-н Станимиров. Как се опазва и възстановява общинската околна среда?

– Ако трябва да съдим по резултатите, които виждаме ежедневно, се поражда усещане, че специално зелената система през годините не се обгрижва добре. Говоря за т. нар. санитарна резитба на дърветата, защото сме свидетели, че много от тези дървета умряха. Това създава усещането, че може би грижите не са съвсем адекватни и от тази гледна точка може би трябва една реорганизация в отделите, които се занимават със зелената система. Може би трябва да се поканят арбористи. Предполагам, че в Общината би трябвало да има такива, но за да се подобри грижата към зелената система, със сигурност трябва да работят хора, които са специалисти и най-важното – да имат отношение.

– Какво се случва с новозасадените дървета, които изсъхват? Има ли механизъм за тяхното опазване и за старите дървета при цялата тази урбанизация?

– За мен това е болезнена тема, защото през годините наблюдавахме новозасадени дръвчета, които са лишени от грижи, особено през летните месеци, вследствие на което те изсъхнаха. Имало е случаи, в които лично съм поливал няколко дръвчета в квартала, защото бяха в тежко състояние. И сега вече като общински съветник имам повече инструменти и достъп до информация, за да разбера точно къде е проблемът. Затова преди седмици, два дни обикалях дирекции и кметства, за да разбера кой е отговорен за поддръжката на тези дървета. Оказа се, че фирмите, които ги засаждат или по компенсаторни програми, или изпълняващи инфраструктурни проекти, в които влиза залесяване,  са отговорни, в периода на две години от приемането на обекта, да полагат грижи за дърветата и съответно, ако те изсъхнат, да бъдат възстановени от самата фирма.

– Какъв е механизмът за опазване на междужилищните пространства при съвременното строителство?

– Трябва да търсим причините назад във времето. Не съм против реституцията, но когато тя се е върнала в реални граници, трябва да има все пак някаква градоустройствена визия, да бъде запазен въздуха между съществуващите сгради и зелените площи между тях. За съжаление, досега не е имало хора сред управляващите, които да имат една генерална визия за градоустройството и за това как трябва да изглежда и да се развива градът.

– Какъв е моделът, Варна все пак да съхранява своята околна среда при нарастващите климатични промени?

– Ние усещаме климатичните промени и увеличаването на температурите. Виждаме колко важни са дърветата и зелената система, защото там, където има дървета, те поддържат по-ниски температури в сравнение с участъците по улиците, където няма дървета. Трябва да бъдем много отговорни към бъдещето и предизвикателствата. Някой смятат, че Варна може да бъде като Дубай, но осъзнават ли хората за климатичните условия на това място и че във Варна имаме съвсем друга представа за хармония и симетрия?

– Каква е личната отговорност на гражданите в този процес?

– Това е взаимен процес. Личната отговорност идва от това в семейството да се дискутират тези важни теми, да се обясни на децата колко е важно да пазят природата и колко от това зависи бъдещето на всички и на планетата. Така че това е един много сериозен въпрос, който може би се подценява.

– Какви възможности ще предложи Общината в бъдеще за повече кръгова икономика и рециклиране?

– За съжаление, тук сме с голямо забавяне спрямо европейските държави. Във Варна имаме проблем със сметосъбирането и сметоизвозването, но най-вече с нарушаването на правилата от страна на граждани и фирми. Трябва да започне да се работи върху това, и като първа стъпка от този процес е необходима информационна кампания, която досега е липсвала.

– Каква е връзката между изкуствата и екологията?

– Изкуството формира усещането за естетика и за красота, което има връзка с отношението ни към градската среда и екологията. Винаги изкуството може да провокира и има такава цел – да накара хората да осмислят живота си, поведението спрямо околните и спрямо природата и Земята като планета.

Това интервю подчертава важността на личната отговорност, необходимостта от визионерство в градоустройството и значимостта на изкуството като средство за промяна на обществените нагласи към опазването на околната среда.

Публикувано от Зоя Георгиева