in

Курортът „Албена“ чества 55 години днес. Вижте празничната програма

Снимка: Пресцентър на ваканционно селище "Албена"

Днес ваканционно селище „Албена“ отбелязва 55 години от създаването, съобщават от администрацията на курорта. Оттам допълват, че ще отбележат годишнината с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.

Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на плажната сцена до бар „Ганвие“. По-рано – от 18:30 до 19:30 ч., на покрива на Maritim Hotel Amelia ще бъде представено специалното издание на списание ЛИК, отпечатано от БТА под надслов „55 години нашата Албена в нас“. Празничният ден ще завърши с музикално парти на DJ Teddy Georgo в плажния бар „Ганвие“. Входът за празничните прояви е свободен за зрителите.

„Вече 55 години „Албена“ омайва с очарованието си, превърнала се в еталон за дестинация с признати от времето традиции, с модерно настояще и устойчиво бъдеще. Днес комплексът е предпочитан за морска лятна ваканция, за целогодишно бягство сред природата и топлината на изворната минерална вода, за спорт, за гурме кулинария, за бизнес срещи и културни фестивали“, посочват още от курорта.

Курортният комплекс е открит официално на 24 август 1969 г. и е изграден в залив на 30 км от Варна, в близост до резервата „Балтата“ – лонгозна гора край р. Батова. Плажната ивица на курорта е с дължина 3 км и ширина 50-60 м. През 1966 г. главният проектант на курорта арх. Николай Ненов избира залива, където да бъде построен. Строителството на курорта започва през 1968 г. Курортът „Албена“ е първият курортен комплекс в България, изграден по индустриален начин, като хотелите, ресторантите и магазините са включени в оригинални архитектурни композиции.

Курортът е наречен на името на героинята от едноименното произведение на писателя Йордан Йовков – Албена. През първия туристически сезон курортът „Албена“ посреща 8600 летовници и записва 103 888 нощувки.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/