in

Как да приготвим най-вкусното сладко от смокини (РЕЦЕПТА)

Снимка: Pixabay

Както ни е известно, сладкото от смокини е съкровище от българската кухня, предавано от поколение на поколение. Всяко семейство има своя уникален начин на приготвяне, но основната рецепта остава почти непроменена през годините. Нека разгледаме как се прави това сладко, което е неразделна част от спомените за бабините десерти и зимнината на всяка българска трапеза.

За да приготвите традиционно сладко от смокини, ще ви трябват около 100 броя добре узрели смокини, 2 килограма бяла захар, 6 и половина чаши вода, две пакетчета ванилия и една чаена лъжичка лимонена киселина. Тези съставки са достатъчни, за да създадете около 4-5 бурканчета от това сладко изкушение, което ще запази вкуса на лятото през цялата година.

Как да приготвим сладкото от смокини?
Първата стъпка в приготвянето на сладкото е да почистите смокините, като отстраните дръжките и ги измиете добре. След това в дълбока тенджера смесете водата и захарта, като ги поставите на котлона, за да заврят и да се превърнат в ароматен сироп.

След като сиропът заври, смокините се добавят внимателно с решетъчна лъжица. Варенето на сладкото продължава докато се сгъсти до желаната консистенция. Не забравяйте, че след като изстине, сладкото ще стане още по-гъсто, така че преценете внимателно кога да го свалите от огъня.

Малко преди да изключите котлона, добавете ванилията и лимонената киселина, за да придадете на сладкото финалния му вкус и аромат. Оставете да ври още около 5-6 минути, след което го оставете да изстине за поне 6-7 часа. Това време е необходимо, за да се сгъсти и да поеме ароматите.

Съхранение и стерилизация
След като сладкото е изстинало, разпределете го в предварително подготвени бурканчета. За да осигурите дълготрайност на вашата зимнина, стерилизирайте бурканчетата за 5-10 минути, докато капачките се запечатат добре. Това гарантира, че вашето сладко от смокини ще запази своя вкус и свежест през цялата зима.

Сладкото от смокини е класическо българско лакомство, което съчетава в себе си богатството на лятото и традицията на зимнината. Приготвено с любов и внимание, това сладко е не само вкусно, но и запазва спомена за домашната кухня и уютните семейни вечери.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/