in

Днес е Световният ден на кучето: Вижте няколко интересни кучешки истории

Снимка: Pixabay

Най-добрият приятел на човека днес празнува! 26 август е Международният ден на кучетата. Вижте няколко любопитни истории за опашатите ни любимци:

Никой не може да спечели сърцата така, както най-добрият приятел на човека и в чест на тази връзка между човека и кучето, се празнува световният ден на кучето.

Нека да отделим време, за да оценим обичта и стойността, която кучетата в ежедневието ни и да отдадем своя принос за бездомните и тормозените кучета по целия свят. От грижата за нашата безопасност до работата за службите за спешна помощ и подкрепата за слепи, глухи или хора с увреждания, четирикраките ни приятели правят много за нас хората и това е възможност да им се отблагодарим.

Световният ден на кучето е създаден, за да бъдат отпразнувани всички породи кучета – смесени и чисти. Денят помага за мобилизиране на обществеността, така че тя да може да разпознае броя на кучета, които трябва да бъдат спасени на годишна база от спасители на чистокръвни породи, спасителни центрове и обществени приюти, предаде NOVA.

Денят се отбелязва, за да се отдаде почит на тези невероятни животни, които работят безкористно, за да донесат удобство, сигурност и да спасяват животи. Всеки ден тези животни излагат живота си на опасност. Има кучета, които ни защитават нашата безопасност и свобода, като откриват наркотици и бомби, както и такива, които изваждат жертви от катастрофи и трагични ситуации. Освен това има кучета за хората с увреждания, слепите и за правоприлагането. От тези кучета герои до нашите домашни приятели, те имат специално място в живота ни и затова трябва да ги почитаме.

Невероятни факти за кучетата

Знаехте ли, че най-успешният ловец в света е „Хиеновото куче“? Тези животни имат успех в 50 до 70% от лова си. Те дори държат рекорда на „Гинес“ за това. Друг рекорд се държи от „Салуки“ за най-старата порода кучета. Тази порода датира от 329 г. пр. Хр. Тогава в Древен Египет тези кучета са били отглеждани като кралски домашни любимци. Има слухове, че тази порода може да се проследи още по-назад във времето, тъй като има дърворезби, разположени в южната част на Ирак на куче, което много прилича на тази порода и те могат да бъдат датирани 7000 г. пр. Хр.

Знаехте ли, че кучетата имат три клепача? Третият клепач е важен за осигуряване на овлажняване и защита на окото. Има и някои отличителни характеристики, които се свързват с конкретни породи кучета. Например, „Шар пей“ и „Чау-чау“ имат черни езици, а 30% от далматинците са глухи с едното ухо. Ако гепард и грейхаунд се изправят един срещу друг в състезание на дълги разстояния, „Грейхаундът“ ще победи. Това е, защото се отличава с изключителни скорости на дълги разстояния. Може да държи скорост от 35 км/ч за до 11 км.

Нека споменем и едно от най-вдъхновяващите кучета на света. „Лабрадорът“ Килиан спасява своя приятел от продължително насилие. Историята – Джордан и Бенджамин Хоуп наемат детегледачка за сина си. Но Алексис Хан не се оказа невероятната детегледачка, за каквато се представя. Тя удряла бебето и постоянно му се карала. Насилието щяло да продължи, ако тяхното куче Килиан не беше предупредило семейството. Когато детегледачката пристигала, Килиан стоял близо до бебето и показвал агресивно поведение към нея. Това предизвикало безпокойство и родителите решили да скрият телефон под дивана, за да запишат какво се случва. Така всичко било изобличено и ако не е бил Килиан, те никога нямаше да разберат.

Друга невероятна история е за „Голдън ретрийвъра“ Тоби. Голямо парче ябълка засяда в гърлото на собственичката му Деби Паркхърст, тя започва да се бие в гърдите, за да се опита да изтласка ябълката, но без успех. Нейният двегодишен ретрийвър забелязал отчаянието ѝ и започнал да скача върху корема ѝ и с това спасява живота ѝ.

Може би се чудите кой започна този невероятен ден? За това трябва да благодарим на Колийн Пейдж. Тя е защитник на животните и експерт по въпросите на домашните любимци. Денят отбелязва датата, на която тя осиновява първото си семейно куче – Шелти.

Денят е приет по целия свят и дори е вписан в законодателството на Ню Йорк, което показва колко е важен.

Публикувано от Александра Камбурова