in

Можем ли да произвеждаме вода от лунна почва: Китайски учени с голямо откритие

Снимка: Pixabay

Стана ясно, че учени от Китай са открили „съвсем нов метод“ за производство на големи количества вода от лунна почва, донесена от експедиция през 2020 г.

През 2020 г. благодарение на китайската мисия Chang’e-5 бяха извлечени лунни проби за първи път от 44 години насам. Изследователи от държавната Китайска академия на науките откриха, че минералите в тази „лунна почва“ съдържат големи количества водород, който реагира с други елементи при нагряване до много високи температури, произвеждайки водна пара, съобщава CCTV.

Тази голяма стъпка се очаква да предостави важна основа за проектиране за изграждането на бъдещи лунни научноизследователски станции и космос станции.

Откритието може да има важни последици за десетилетния проект на Китай за изграждане на постоянен лунен пост на фона на надпреварата между САЩ и Китай за намиране и добив на ресурси на Луната, предава Ройтерс.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън многократно е алармирал за бързия напредък в космическата програма на Китай и възможността Пекин да доминира в най-богатите на ресурси места на Луната.

Използвайки новия метод, един тон лунна почва ще може да произведе около 51-76 кг вода, което се равнява на повече от сто бутилки вода от 500 мл или ежедневната консумация на питейна вода от 50 души, каза държавната телевизия.

Китай се надява, че скорошни и бъдещи лунни експедиции ще поставят основите за изграждане на Международната лунна изследователска станция (ILRS), инициатива, която той ръководи съвместно с Русия.

Китайската космическа агенция определи 2035 г. като дата, до която ще бъде построена „базова станция“ на южния полюс на Луната, като до 2045 г. ще бъде добавена космическа станция в окололунна орбита.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/