in

Драстичните климатични промени – докога планетата ще издържи?: Коментар на генералния секретар на ООН

Снимка: Pixabay

„В крайна сметка развълнуваните морета идват за всички нас. Причината е ясна: парниковите газове, генерирани в огромната си част от изгарянето на изкопаеми горива, буквално сготвят нашата планета“. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш относно проблема с драстичните климатични промени, завладяли планетата.

ООН публикува два отделни доклада за повишаването на морското равнище и как то заплашва тихоокеанските островни държави. В доклада на Световната метеорологична организация за състоянието на климата в югозападната част на Тихия океан се казва, че този регион е изправен пред тройна заплаха – ускорено повишаване на морското равнище, затопляне на океана и подкиселяване – повишаване на киселинността на морето, защото то поглъща все повече въглероден диоксид, предаде bTV.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви, че отговорни за това са големите замърсители, като призова да намалят вредните емисии, или рискуват световна катастрофа.

„Тихоокеанският регион днес е най-уязвимият район в света. Има огромна несправедливост по отношение на Тихия океан и това е причината да съм тук“, заяви той пред Би Би Си на срещата на лидерите на Форума на тихоокеанските острови в Тонга.

„Малките острови не допринасят за изменението на климата, но всичко, което се случва поради изменението на климата, се умножава тук“, каза още той.

„В крайна сметка развълнуваните морета идват за всички нас. Причината е ясна: парниковите газове, генерирани в огромната си част от изгарянето на изкопаеми горива, буквално сготвят нашата планета“, предупреди той в речта си на форума.

Екипът на ООН за действие в областта на климата публикува доклад, наречен „Нарастващи морета в един затоплящ се свят“, в който се посочва, че средното ниво на световния океан се покачва с безпрецедентни темпове през последните 3000 години.

Много от тихоокеанските островитяни, присъстващи на конференцията, изтъкват най-големия регионален замърсител – Австралия.

По-рано тази година министър-председателят Антъни Албанезе заяви, че Австралия ще увеличава добива и използването на газ „до 2050 г. и след това“, въпреки призивите за постепенно отказване от изкопаемите горива.

„Съществува съществена отговорност на големите замърсители“, заяви Гутериш, когато бе попитан от Би Би Си какво послание има към регионалните замърсители като Австралия.

В противен случай светът ще премине прага от 1,5 C, който беше установен в Парижкото споразумение през 2015 г.

Това споразумение има за цел да ограничи глобалното затопляне до „доста под“ 2 С до края на века и да „продължи усилията“ за задържане на затоплянето в рамките на по-безопасната граница от 1,5С.

„Само чрез ограничаване на затоплянето до 1,5 С имаме шанс да предотвратим необратимото срутване на ледените покривки на Гренландия и Западна Антарктика – и съпътстващите ги катастрофи“, заяви Гутериш.

„Това означава да намалим глобалните емисии с 43% в сравнение с нивата от 2019 г. до 2030 г. и с 60% до 2035 г.“, категоричен е той.

Миналата година обаче глобалните емисии са се увеличили с 1 %.

„Има задължение на Г-20, които представляват 80% от емисиите – има задължение да се обединят, за да гарантират намаляване на емисиите сега“, заяви още Гутериш.

Като посочи Г-20, както и компаниите, които допринасят за голяма част от световните емисии, той добави:

„Те имат ясна отговорност да обърнат настоящата тенденция. Време е да кажем „достатъчно!“

Публикувано от Александра Камбурова