Категории: Свят

Инцидент в музея: 4-годишно дете случайно е счупило артефакт на най-малко 3500 години в Израел

Реклама

Инцидент се е случил в археологически музей в Хайфа, Израел. 4-годишно момче случайно счупи делва от бронзовата епоха. Древният артефакт, който според експерти е на най-малко 3500 години, е бил изложен без стъклена витрина близо до входа на институцията по време на инцидента.

В изявление, изпратено по имейл до Си Ен Ен в сряда, музеят Хехт защити решението си да представи определени предмети без защитно стъкло, добавяйки, че неговият основател Рубен Хехт е наблегнал на това да направи артефактите достъпни за обществеността.

„Музеят вярва, че има особен чар в това да изживееш археологическа находка без никакви препятствия“, се казва в изявлението, добавяйки се, че институцията ще „продължи тази традиция“ въпреки инцидента.

Говорейки пред Би Би Си , бащата на детето каза, че синът му е „дръпнал леко буркана“ при посещение в музея миналия петък, защото е бил „любопитен какво има вътре“. Мъжът добави, че е бил шокиран да види сина си до счупения артефакт и първоначално си е помислил: „Не моето дете го е направило“.

Си Ен Ен не можа да се свърже веднага с родителите на момчето.

Музеят смята, че артефактът датира между 2200 г. пр. н. е. и 1500 г. пр. н. е. Преди царуването на цар Давид и цар Соломон, управлявали царството на древен Израел и Юда през 10 век пр. н. е., той би бил използван за съхранение и транспортиране на течности като вино или зехтин.

Докато археолозите са откривали подобни съдове в миналото, повечето от тях са били счупени или непълни, според музея. Фактът, че изложеният артикул е открит непокътнат, го прави „впечатляваща находка“, се добавя в изявлението.

Говорейки пред израелския информационен бюлетин Ynet във вторник, ръководителят на музея Инбал Ривлин покани момчето и майка му, която също присъстваше по време на инцидента, обратно в музея за частна обиколка.

„Музеят не е мавзолей, а живо място, отворено и достъпно за семейства“, каза тя пред новинарското издание, добавяйки: „Апелираме към родителите: Не се страхувайте. Случват се такива неща. Ще поправим делвата и ще я върнем обратно.”

Ривлин каза, че музеят е отпечатал нови знаци, показващи кои предмети могат или не могат да бъдат докосвани.

Открит на територията на университета в Хайфа през 1984 г., музеят Хехт съдържа археологически открития, датиращи от периода на халколита (около 4500 г. пр. н. е. до 3500 г. пр. н. е.). Потърсен е експерт по реставрация, за да възстанови счупения буркан с помощта на снимки, казаха от музея.

„Делвата ще бъде върната на мястото си след кратко време“, продължава изявлението, като се добавя, че музеят ще използва реставрацията като възможност да образова обществеността.

Междувременно бащата на момчето каза пред Би Би Си, че съжалява, че делвата„вече няма да бъде същият предмет“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 5 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 6 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 6 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 7 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 7 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 7 часа