in

Мистичното аязмо във Варна – рубрика „Непознатата Варна“ (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

В света на забравените културни съкровища и мистични истории, рубриката „Непознатата Варна“ продължава да разкрива тайни. В поредния вълнуващ епизод, специален гост е Георги Костов, председател на сдружение „Непознатите“, организация, посветена на дигитализирането на културно-историческото наследство на България. Г-н Костов ни разказва за едно отдавна забравено място в квартал Галата, Варна, наречено „Агия Кириаки“.

ВИДЕО:

 

„Мястото е изключително древно,“ споделя господин Костов. „Агия Кириаки“ е свързано с множество легенди и вярвания. „Вярва се, че водата от аязмото лекува различни болести като гастрит и язви, дори слепота. В миналото се е смятало, че помага на бездетни двойки да заченат.“

Костов разказва за една от популярните легенди за мястото: „Жител на село Каменар пратил незрящата си дъщеря на това място и след като си измила очите с водата от аязмото, тя прогледнала. В знак на благодарност той построил чешма, която и до днес стои там.“

Снимка: „Нова Варна“

Мястото е свързано и с традиционния събор на Светия Дух, който привличал хора от цялата околност. „На 20 юни се събирали много хора около аязмото, отправяли молитви и се пръскали със свещената вода,“ разказва Костов. Впоследствие, през 1892 г., Варненският общински съвет решава този празник да се превърне в местен панаир, като отчуждава част от околните земи за събитието.

За тези, които искат да посетят „Агия Кириаки“, Костов съветва: „Пригответе се за сериозно приключение с растителността и мистичната енергия на мястото. Когато снимахме кадри за предаването, се случи нещо странно – част от тях изчезнаха.“ Той препоръчва посетителите да бъдат положително настроени и добре подготвени, за да се насладят на тази уникална обстановка.

Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“

„Непознатата Варна“ продължава да разкрива малко известни и забравени кътчета от българската история. С гостуването на Георги Костов успяхме да научим повече за едно от мистериозните и малко познати места във Варна. За още интересни истории, следете следващите епизоди на рубриката. До нови срещи и нови открития!

Публикувано от Зоя Георгиева