in

Предлагат минимална заплата над 1000 лв. от 1 януари

Колаж: "Нова Варна"

За първи път в България се предлага четирицифрена минимална работна заплата. От проект, публикуван за обществено обсъждане, се вижда че сумата е 1077 лева.

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева, което е ръст от 15%. Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.

Новият размер представлява 50% от средната заплата за период от 12 месеца. По закон новата минимална заплата за следващата година се определя до 1 септември на настоящата. Така от догодина минималната часова работна заплата ще бъде шест лева и 49 стотинки.

Припомняме, че минималната работна заплата стана 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това се случи с решение на правителството. С това размерът ѝ ще се повиши с 19,6%, или със 153 лв. спрямо предходната ѝ стойност. Той бе определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, според който минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

От 1 януари 2024 г. минималната часова работна заплата стана 5,58 лв.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/