in

Утре е Секновение: Защо празникът се смята за „лош ден“ и какво не бива да правим?

Колаж: "Нова Варна"

Утре е 29 август. Заради схващането, че на този ден свършва лятото и е преходен период, в миналото хората са вярвали, че е много опасен. Считал се е като ден на хаос и дори нещастие. 

Според българския православен календар на утрешния ден се отбелязва празникът Обсечене или Секновение. Според народните поверия на 29 август „денят и нощта се стигат“, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че на Секновение змиите и гущерите се прибират в своите леговища. Освен това се скриват и демоните на природата – самодивите.

Този ден се смята за “лош ден” (“тежък празник”), по време на който не трябва да се работи и да не се започва нищо ново. Някъде през нощта палят огньове за предпазване от злите сили.

Стопаните събират диви плодове (дренки, киселици) за зимнина, иначе не се работи. Вярването за отрязаната глава на св. Йоан забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят – дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.

На 29 август отбелязваме мъченическата смърт с обезглавяването на свети Йоан Кръстител.

За християните Йоан Кръстител е свещен пророк, който е обявил идването на Месията и е предшественик на Исус Христос, откъдето идва и прякорът му „Предтечата“. Освен това Йоан кръщава Спасителя във водите на Йордан, за което става известен сред хората като „Кръстителя“. От страна на майка си той е втори братовчед на Исус.

В различните региони на България празникът е познат и с имената Секновене, Обсичане, Иван Обсечен, Свети Иван с отсечената глава, Иван Коприван, Църн свети Йован. На този ден Българската православна църква почита паметта на св. Йоан Предтеча (Кръстител), наказан с отсичане на главата от юдейския тетрарх Ирод Антипа.

Според народните представи този ден отбелязва края на лятото – на него денят и нощта стават равни по времетраене („осичат се“) и след него започва да застудява.

Водата в изворите и реките също застудява и става неподходяща за къпане. На този ден змиите и гущерите се прибират да зимуват в пещерата на змийския цар, намираща се накрай света. Освен влечугите, на този ден змейовете, самодивите, самовилите, русалките и др. също се прибират в своите зимовища накрай света. Вярва се, че след Секновение по земята няма нито вредоносни влечуги, нито змейове и самодиви.

На 29 август имен ден празнуват Анастас и Анастасия.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/