in

106 години Спартак Варна: Честито

Снимка: ФК Спартак Варна

Днес се навършват 106 години от създаването на футболния „Спартак“ Варна. Това е един от най-старите и популярни клубове в България

„Честит 106-ти рожден ден, Спартак Варна! Днес отбелязваме 106 години от създаването на нашия клуб! От 1918 година до днес, Спартак Варна е символ на традиции, страст и несломим спортен дух. Благодарим на всички, които през годините са били част от тази забележителна история. Заедно ще продължим да градим бъдещето на Спартак с гордост и устрем, защото нашето място е на върха“, пишат от клуба в официалната си Фейсбук страница.

Отборът е основан на 28 август 1918 година. „Спартак“ има изиграни общо 43 сезона в „А“ група, което му отрежда 10-о място във вечната ранглиста. През 1932 година клубът става държавен шампион на България под името „Шипченски сокол“, а през 1931 и 1933 е вицешампион. През 1929 година завърши трети у нас.

През 1945 г. след решение на новата власт в България Шипченски сокол се обединява с „Левски“ (Варна) и „Радецки“ под името „Спартак“. През 1945, 1946 и 1948 г. „Спартак“ е полуфиналист в държавното първенство.

„Соколите“ са сред най-старите и популярни клубове в България, като е печелил веднъж Купата на България – през сезон 1932 г., а през 1931 и 1933 г. е вицешампион на страната.

Спартак Варна е на 10-о място сред отборите с най-много сезони, прекарани в елита на българския футбол – 43, като тимът се завърна в най-високото ниво на футбола ни през този сезон.

Тимът от Варна е първият български клуб, играл в КНК, което се случва през 1961 г. и вторият след ЦСКА, представял България в евротурнирите като цяло.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/