in

Гл. комисар Златанов: От 1 януари стартовата заплата на граничарите скача

Кадър: бТВ

Директорът на „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов обяви, че в момента стартовата заплата на граничните полицаи у нас е каквато е за всеки полицай в МВР – около 1300-1400 лв. От началото на 2025 година обаче, това ще се промени.

„Тази професия се превърна в желана последната година. Перспективите в МВР са големи, ако той се обучава и е амбициозен, може да постигне много. Стартовата заплата е каквато е за всеки полицай в МВР. Тя в момента е около 1300-1400 лв., но от 1 януари ще бъде около 2000 лв. без нито един ден стаж. Заплатите на служителите на МВР ще бъдат обвързани със закон със средната заплата“, заяви в ефира на бТВ директорът на „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов.

Дирекцията се нуждае от нови допълнителни 1264 граничари. В момента тече кампания за набирането им. Срокът е до 23 септември.

Кандидатите трябва да имат диплома за средно образование и да бъдат на възраст до 40 години. Не се изисква специализирано обучение. Такова ще им бъде направено, след като спечелят конкурса.

„Конкурсните етапи са три – медицински преглед в болницата на МВР, физически изпит с четири подетапа и психотест, тест за интелигентност и беседа с психолог. Когато издържиш тези тестов, отиваш на интервю с комисия от специалисти. Основният показател е да са лоялни към държавата и системата, да са смели, да има чест, хъс, достойнство и да искат да работят с желание. Ако първият въпрос на някой кандидат е какво е заплащането, той автоматично слиза по-назад в класирането“, обясни Златанов.

По думите на Златанов в момента се намираме в пика на миграционния натиск, който е най-силен през август, септември и октомври. Само за последното денонощие има 300 опита за преминаване на границата. Въпреки това, отчитаме осезаем спад спрямо 2023 година, заяви комисар Златанов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/