in

Кой е Йозев Менгеле, скандалният лекар в Аушвиц, наричан „Ангелът на смъртта“?

Колаж: "Нова Варна"

Йозеф Менгеле е една от най-противоречивите и зловещи фигури от времето на Втората световна война. Роден на 16 март 1911 г. в Гюнцбург, Германия, той произхожда от заможно семейство, което му осигурява добро образование. Завършва медицина и антропология в Мюнхен и Франкфурт, като още в ранните си години проявява интерес към генетиката и расовите теории.

През 1937 г. Менгеле се присъединява към Националсоциалистическата германска работническа партия, а скоро след това и към елитните части на СС. Неговите научни амбиции и политическа лоялност го издигат бързо в йерархията, и през май 1943 г. е изпратен като лагерен лекар в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау.

В Аушвиц Менгеле започва да извършва медицински експерименти, които целят да докажат нацистките расови теории. Той е особено заинтересован от близнаци, върху които провежда жестоки експерименти, включващи инжектиране на химикали в очите, инфекции с различни заболявания и операции без упойка. Менгеле често сам избира жертвите за тези експерименти сред новопристигналите затворници, като същевременно участва в селекциите за газовите камери.

Експериментите на Менгеле включват и хора с физически увреждания, както и джуджета, които той смята за особено интересни от генетична гледна точка. С течение на времето, той става известен като „Ангелът на смъртта“ заради безмилостните си експерименти и безразличие към човешките страдания.

След края на войната, Менгеле успява да избяга от Европа. Първоначално се укрива в Германия под фалшива самоличност, а през 1949 г. заминава за Южна Америка. Там живее под различни псевдоними в Аржентина, Парагвай и накрая в Бразилия. Въпреки многобройните опити за залавянето му, Менгеле успява да избегне правосъдието до края на живота си. Той умира през 1979 г. в Бразилия, след като получава инсулт, докато плува в морето. Самоличността му е потвърдена чрез ДНК анализ през 1985 г.

Историята на Йозеф Менгеле остава като едно от най-мрачните напомняния за зверствата, извършвани по време на Холокоста. Действията му са символ на жестокостта и злоупотребата с наука в служба на идеологии, които са довели до смъртта на милиони хора.

Публикувано от Зоя Георгиева