in

След Диона: И друга певица рекламира енергийно прахче

Снимка: lnstagram/@t.o.p.k.o

Появи се още един клип с реклама на енергиен прах. Този път на хип-хоп изпълнителката Виктория Тодорова, известна с прякора си Котенцето. Припомняме, че скандалът първо гръмна около рекламното видео на певицата Диона. Експерти предупреждават, че употребата на тези енергийни напитки на прах би могла да предизвика зависимост.

Районната прокуратура се самосезира за енергийните прахчета и започва проверка, съобщиха за БНТ от държавното обвинение. Здравният министър Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки във физически обекти, за които има информация, че може да се предлагат такива продукти. А след видеото на певицата Диона над 30 са постъпилите сигнали до Съвета за електронни медии.

Популяризирането на енергийни прахчета в социалните мрежи обаче продължава. Този път клип рекламира друг подобен продукт отново с участието на известна личност.

„Това е първият сниф в света, вече може да му се насладим и в България“, рекламира изпълнителка.

Според специалисти е необходимо властта да обърне внимание върху приемането на опасни или забранени вещества, тъй като по данни на Държавния департамент на САЩ зависимите у нас са 300 000 души.

„В една голяма част от тези препарати се съдържат вещества, към които организмът би могло да създаде зависимост или толеранс, както казваме ние било то кофеин или някакви по-силни съставки. Когато става въпрос за такива послания, според мен това, което липсва в държавата, е органи и комисии, които трябва да вземат някакво отношение, защото сме първата държава в света по ранна употреба, нещо, което говоря от години. Тоест деца на по 12, 13, 14 години вече експериментират с подобни неща“, каза Желяз Турлаков, експерт по зависимости.

Инфлуенсърите и влогърите в България са извън регулацията по закона за радио и телевизията. От СЕМ наблюдават проблема със съдържанието в интернет и имат готовност да реагират, когато се въведат такива законови промени.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/