Категории: Любопитно

Утре е празник: Има няколко строги забрани

Реклама

Утре е 31 август. На този ден православната църква чества полагане пояса на Пресвета Богородица, Св. свещеномъченик Киприян Картагенски. Св. Генадий, патриарх Цариградски.

Полагането на почетния пояс на Пресвета Богородица във Влахернската църква в Константинопол е било при император Аркадий (395-408 г.). Преди това великата светиня, поверена на апостол Тома от самата Богородица след Нейното Успение, последователно се съхранявала в Йерусалим от благочестиви християни. Много години по-късно, по време на управлението на император Лъв Мъдри (886-911), поясът на Богородица извършил чудо на изцелението на съпругата му Зоя, която страдала от нечист дух. Императрицата имала видение, че ще се излекува от болестта си, когато й поставили пояса на Богородица. Императорът отправил молба към патриарха, който свалил печата и отворил ковчега, в който се съхранявала светинята: поясът на Богородица се оказал напълно непокътнат, непокътнат от времето. Патриархът поставил пояса на болната императрица и тя веднага се избавила от болестта си. Отслужен бил тържествен благодарствен молебен на Пресвета Богородица, а честният пояс бе върнат в ковчега и запечатан с печат.

В памет на станалото чудо и двойното положение на честния пояс е установен празникът Положение на честния пояс на Пресвета Богородица. Частици от светия пояс на Богородица се намират във Ватопедския манастир в Атон, в Трирския манастир и в Грузия.

Традиции, обичаи и забрани на празника

Има няколко строги забрани на този ден. Забранено е започването на кавги, скандали, псувни. Помощ и милостиня не трябва да се отказват. Забранено е да почиствате дома си. Не трябва да ходите на сватба или да се ожените – бракът ще бъде неуспешен. На този ден не се препоръчва да се забавлявате много – смята се, че по-късно ще плачете.

На този ден можете да отидете на църква и да се молите, за да се освободите от оплакванията. Хубаво е да направите добро дело – помогнете на нуждаещите се, дайте съвет на тези, които имат нужда от помощ. На този ден някога предците ни са събирали кореноплодни зеленчуци – моркови, цвекло, късни картофи, ряпа – и винаги са приготвяли ястия от тях – вярвало се, че те ще донесат мир в семейството.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Голям удар във Варненско: Огромно количество коноп, много пари, вейпове със забранени вещества и желирани бонбони с психоактивно вещество

От Апелативна прокуратура - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че има седем обвиняеми за…

преди 3 минути

Продължава кампанията за безплатен скрининг на риска от туберкулоза: Ето къде са прегледите във Варна

И утре (19 септември) в рамките на кампания „Седмица на отворените врати“, ще се проведе…

преди 15 минути

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин са повишени посмъртно във военно звание

От пресцентъра на Министерството на отбраната на Република България съобщават за медия "Нова Варна", че…

преди 16 минути

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

В среда на понижаване на лихвените проценти от Централните банки в България и Европа, вследствие…

преди един час

Покрив на къща в Айтос се запали, докато семейството в нея обядвало

Инцидентът се е случил вчера. От пресцентъра на ОДМВР-Бургас съобщават, че все още се изясняват…

преди един час

Сирийски гражданин се удави в Приморско

От пресцентъра на ОДМВР-Бургас съобщиха за медия "Нова Варна", че се е случил инцидент, при…

преди 2 часа