in

Охлювите плъзнаха след дъждовете: Ето лесна и бърза рецепта за ценители

снимка: "Нова Варна"

Деликатес за някои и не толкова за други, охлювът е част от менюто на много хора в България. Ако нямате домашна градина, той може да бъде открит почти навсякъде. В градинката пред блока, на разходка в гората и дори край морето.

В някои части от страната готвенето на охлюви време е традиция.Но е необходимо да се знае начинът по който се приготвят. Специалисти препоръчват, събраните охлюви да се оставят един, два дни затворени в съд да престоят.

Градинският охлюв е сухоземен обитател. Среща се в градините, пасищата и лозята. Той е растителнояден, активен през нощта. При движение кожата на краката отделя слузест секрет, който подпомага придвижването на животното по различни повърхности. Градинският охлюв е хермафродитно животно с пряко развитие.

Предлагаме ви лесна , вкусна и бърза рецепта. Необходими продукти са:

охлюви – сварени в желаното количество
яйца – 2 – 3 броя
брашно – 1 – 2 с.л.
царевично брашно – 1 равна с.л.
сусам – 1 с.л.
магданоз – 1 – 2 с.л. накълцан
сол
черен пипер
олио – за пържене

Начин на приготвяне
Предварително сварените и почистени охлюви подсушете добре. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер.

Разбийте яйцата с бялото брашно, царевичното брашно, накълцания магданоз, сусама и пуснете охлювите да се овалят отвсякъде в панировката.

Загрейте мазнина за пържене, всеки охлюв вадете от панировката и пускайте да се изпържи до златисто.

Поднесете панираните охлюви с гарнитура от свежа салата.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/