in

Кит белуга с прякор Хвалдимир, набеден за руски шпионин, беше открит мъртъв край Норвегия

Снимка: Pixabay

Кит белуга, за който се смята, че е бил обучен като шпионин от Русия, е намерен мъртъв край норвежкото крайбрежие. Тялото на белугата с прякор Хвалдимир е изплувало край югозападния град Рисавика, след което е откарано до най-близкото пристанище за преглед.

Китът беше забелязан за първи път в норвежки води преди пет години с камера GoPro, прикрепена към колан, на който пишеше „Оборудване на Санкт Петербург“, предава Би Би Си.

Това предизвика слухове, че бозайникът може да е кит шпионин – нещо, което според експерти се е случвало и в миналото. Москва така и не отговори на обвиненията.

Безжизненото тяло на Хвалдимир беше открито през уикенда от Marine Mind, организация, която следи движенията му от години.

Основателят на Marine Mind Себастиан Странд каза пред АФП, че причината за смъртта е неизвестна и че тялото на Хвалдимир няма видими наранявания. Предстои аутопсия.

Възрастта на Хвалдимир беше приблизително 15 години, което означава, че не е бил стар, тъй като продължителността на живота на белугата може да достигне до 60 години.

Той за първи път се приближи до норвежки лодки през април 2019 г. близо до остров Ингоя, на около 415 км (260 мили) от Мурманск, където е базиран Северният флот на Русия.

Откритието доведе до разследване от норвежкото вътрешно разузнаване, което по-късно каза, че китът вероятно е бил обучен от руската армия, тъй като той изглежда свикнал с хората.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/