in

Военният министър потвърди: България е изпратила на Украйна артилерийски оръжия

Кадър: Youtube/ВОЕНЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ

Страната ни е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки „Гвоздика“. Това потвърди министърът на отбраната Атанас Запрянов, който присъства на откриването на академичната учебна година във Военната академия „Г. С. Раковски”. 

Министър Запрянов поясни, че това е въоръжение с отпаднала необходимост, поради което не се налага изрична нова санкция на парламента.

Министърът обясни, че за всяко оръжие и боеприпас предоставено на Киев, България ще бъде финансово компенсирана. Запрянов уточни, че усилено се работи по придобиване на нови 155-милиметрови самоходни гаубици, като за целта ще използваме Общата европейска инициатива, за да намалим разходите по тяхното придобиване.

Запрянов заяви още, че България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, всички са стриктно в съответствие с решенията на Народното събрание. „Това са пакети с въоръжение, техника, боеприпаси, които са излишни за Българската армия“, добави той.

По думите на Запрянов всички пакети, които България е изпратила, подлежат на компенсационно възстановяване. Очакват се сериозни суми, които ще бъдат реинвестирани в модернизация на армията, обясни министърът.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/