in

В България има над 52 000 лица без постоянен адрес и без лична карта

Снимка: МВР

На територията на България има 52 052 лица без актуален постоянен адрес и без издавана лична карта. Това стана ясно от отговор на парламентарен въпрос на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков, публикуван на сайта на парламента.

От всички 52 052 лица, 2291 са на възраст между 14 и 18 години, а над 18 години са 49 761.

Въпросът е зададен относно невъзможност за издаване на лична карта на български граждани при липса на постоянен адрес.

Според информацията, предоставена от министъра, 18 604 души у нас се водят с изтекла лична карта. Освен това 843 български граждани са без никакъв постоянен адрес.

Министърът на вътрешните работи допълва, че редът за издаване на лична карта е уреден в Закона за българските лични документи и Правилника за издаване на българските лични документи.

„Условията и редът за гражданска регистрация на физическите лица в Република България са регламентирани в Закона за гражданската регистрация, като първичен администратор на тези данни с Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството“, обяснява още Атанас Илков.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/