in

Арестуваха Грета Тунберг на протест срещу войната в Газа

Кадър: YouTube

Стана ясно, че датската полиция е арестувала екологичната активистка Грета Тунберг в Копенхаген по време на протест срещу войната в Газа. Общо шестима души са били задържани в сряда в университета в Копенхаген. До това се е стигнало, след като 20 души са блокирали входа на сграда и трима са влезли, по данни от говорител на полицията.

Полицията отказа да потвърди самоличността на който и да е от арестуваните, но говорител на студентската група, организираща демонстрацията, каза, че 21-годишната Тунберг е един от задържаните, предава The Guardian.

Снимка на Тунберг, публикувана от новинарското издание Ekstra Bladet, показва, че тя носи белезници, както според вестника, и черно-бял шал кефия, преметнат върху раменете ѝ.

Междувременно Тунберг сподели в Instagram изображения на полиция за борба с безредиците, влизаща в сграда, където протестираха „Студенти срещу окупацията“.

„Не мога да потвърдя имената на арестуваните, но шестима души са арестувани във връзка с демонстрацията“, каза говорител на полицията в Копенхаген. „Те са заподозрени в това, че са нахлули в сградата и са блокирали входа“, добави той.

Студентите са заявили в изявление, публикувано в Instagram, че „докато ситуацията в Палестина само се влошава, университетът в Копенхаген продължава да си сътрудничи с академичните институции в Израел“.

„Ние окупираме централната администрация на университета с едно искане: академичен бойкот сега.“

Пропалестинските протестиращи са създали лагери в университети в САЩ и Европа от миналата пролет, за да протестират срещу бомбардирането на Газа от Израел и окупацията на палестински територии.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/