in

Мълния удари древната арка на Константин в Рим

Снимка: Google Street View

Стана ясно, че гигантската древна римска арка на Константин, намираща се до Колизеума, е била повредена след силна буря, ударила Рим. Това съобщиха природозащитните органи във вторник.

В изявление за агенция Ройтерс, която първа съобщи за инцидента, Археологическият парк Колизеум потвърди, че паметникът е бил ударен от мълния.

Триумфалната арка е построена през 4 век сл. н. е., за да отпразнува победата на Константин – първият римски император, приел християнството – над неговия съперник Максенций.

Арката е висока около 25 метра и се намира в същата пешеходна зона, където се намира Колизеумът, основна туристическа гореща точка.

Големи каменни блокове са паднали на земята.

„Всички фрагменти бяха извадени и обезопасени. Оценките на щетите вече са започнали и анализите ще продължат утре сутрин“, казаха от археологическия парк.

Арката беше ударена от южната си страна, където преди два дни бяха започнали предварително планирани консервационни работи, които сега също ще се съсредоточат върху отстраняването на щетите, добави той.

Инцидентът е станал по време на силна гръмотевична буря, която е повалила дървета и клони и е наводнила няколко улици в италианската столица.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/