реклама

реклама

реклама

in

Турското министерство на просветата забраниха телефоните в класните стаи в Турция

Снимка: Pixabay

Първият звънец ще бие на 9 септември за приблизително 20 милиона ученици в начални и средни учебни заведения в Турция. Учениците, които прекарват по-голямата част от дните си на таблети и телефони през ваканцията обаче, трудно ще се върнат в училище.

Това е така, тъй като с наредбата, въведена от Министерството на образованието през учебната 2023-2024 г., вече е забранено да има ИТ устройства, особено мобилни телефони, в класната стая. Всъщност забраните за мобилни телефони са наложени в училищата не само в Турция, но и в много страни, пише турското издание Elit Haber.

Турското министерство на просветата забрани ползването от учениците на мобилни телефони, лаптопи, таблети и други цифрови устройства в класните стаи в учебните часове, се посочва и в уебстраницата на министерството. Нареждането се публикува в навечерието на новата 2024/2025 учебна година.

В своя доклад „Мониторинг на глобалното образование за 2023 г.“ ЮНЕСКО отправи глобален призив да се забрани на учениците да използват смартфони в училищата. В доклада се обяснява, че прекомерната употреба на мобилни телефони има отрицателно въздействие върху емоционалната стабилност на децата.

Забраната за мобилни телефони беше въведена още миналата година в много училища в Белгия. Резултатите показват, че учениците действително са по-концентрирани в час и общуват повече помежду си в междучасията.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/

Back to Top

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.