in

Варна отбелязва 139 години от Съединението: Шествие мина по „Мария Луиза“

Снимка: "Нова Варна"

На днешния 6 септември Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

В 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ започна възпоменанието за 6 септември 1885 с полагане на венци и цветя с военен ритуал.

В 10:15 ч. тръгна шествие от паметната плоча, което се движи по бул. „Мария Луиза“, до паметника на загиналите в Сръбско-българската война в градинката до Археологическия музей. Там в 10:30 ч. беше отслужена заупокойна молитва и церемония по полагане на венци и цветя с военен ритуал.

Като част от празничната програма от 11:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина се провежда XVIII Областен празник на фолклорното изкуство „Песни на брега“, с участието на любителски състави и изпълнители от общините на Варненска област. Организатор е народно читалище „Македония – 2005“.

Историческа възстановка на събитията от 1885 година ще започне в 18:00 ч. на пл. „Независимост“ в центъра на града. И тази година актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Организатори са Народно читалище „Стара Варна – 2010“, фондация „Стара Варна“.

Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“

Снимка: „Нова Варна“

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.