in

В Китай евакуираха близо половин милион души

Кадър: Youtube/Force Thirteen

Китайските власти са евакуирали над 400 000 души на остров Хайнан преди да бъде връхлетян от супертайфуна, наречен „Яги“. Очертава се това да бъде най-силната буря, удряла региона от повече от десетилетие.

По-рано тази седмица тайфунът уби най-малко 13 души във Филипините, когато все още беше класифициран като тропическа буря, предизвиквайки наводнения и свлачища в главния остров на страната Лусон преди да се превърне в супертайфун в последните няколко дни, предава БГНЕС.

Очаква се бурята да достигне Китай по-късно на 6 септември, бреговете на Хайнан – популярна ваканционна дестинация – и съседната провинция Гуандун, предаде държавната агенция „Синхуа”, позовавайки се на местните власти.

На 5 септември Министерството на околната среда и водите повиши реакцията си за извънредни ситуации при наводнения и в двете провинции до третото най-високо ниво.

„Яги” вероятно ще бъде най-силният тайфун, ударил южното крайбрежие на Китай от 2014 г. насам, превръщайки работата по наводненията и превенцията в голямо предизвикателство. Южната китайска провинция Хайнан е преместила 419 367 жители към 11:30 ч. на 6 септември с доближаването на супертайфуна“, добави медията.

Със скорост на вятъра над 240 км/ч тайфунът „се равнява на ураган от категория 4“, според Данни за Земята на НАСА.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/