in

Доматите и краставиците не бива да се съхраняват заедно: Каква е причината?

Колаж: "Нова Варна"

Доматите и краставиците определено са супер комбинация и това може да бъде потвърдено от любителите на шопската салата. Но всъщност не бива да се съхраняват заедно дълго време поради някои специфични характеристики на доматите.

Причината е, че доматите отделят етилен – газообразно вещество, което засяга и други продукти, ускорявайки узряването им. Най-чувствителни към този газ са краставиците. Поради него хрупкавите плодове започват бързо да гният. А ако оставите домати и краставици в найлонов плик, последните ще се развалят още по-бързо, съобщава сайтът Актуално.

Някои плодове също произвеждат големи количества етилен, като ябълки, кайсии, праскови, круши, банани и авокадо.

Освен това съхранението на домати има някои тънкости.

Когато съхранявате домата, той трябва да бъде поставен със дръжката нагоре (кожата в тази област е по-деликатна, така че теглото на домата може да доведе до по-бързо разваляне).

Доматите в супермаркетите се съхраняват предварително в хладилници, така че ще се съхраняват при стайна температура по-малко от доматите, отглеждани самостоятелно или закупени на пазара. След като доматът веднъж е изложен на ниски температури, неговите вкусови свойства се променят, но някои от тях могат да бъдат върнати, ако след студени условия доматът се остави на стайна температура за 24 часа.

Необходимо е да се съхраняват само домати с възможно най-твърда кожа, върху която няма механични повреди или признаци на заболяване. Презрелите домати не могат да се съхраняват дългосрочно.

Любопитен трик:

Алкохолът ще ви помогне да запазите доматите свежи малко по-дълго (с памучен тампон, потопен в алкохол, внимателно избършете всеки домат и изчакайте веществото да се изпари, след което доматите се поставят на място за потенциално съхранение).

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/